„16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени

...
„16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени
Коментари Харесай

Министър Порожанов: 16 продукта се продават на по-високи цени у нас

„ 16 от тестваните 31 продукта се продават на по-високи цени у нас. Това поражда несъмнено безпокойствие “, разяснява министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след съвещанието на Министерския съвет в сряда. Той срещна сътрудниците си с резултатите от инспекциите за така наречен „ лицемерен стандарт “ за храни, продавани от еднакъв производител или под една и съща марка на българския и западноевропейските пазари.

Най-голямо е отклонението в цените на детските храни – два типа пюрета костват у нас с 80 и 107% повече, в сравнение с в Австрия и Германия. Млечните и шоколадовите артикули пък са с сред 20 и 70 на 100 по-високи цени в България.

„ Разликите не са незначителни, колкото и на пръв взор да е необяснимо “, сподели министърът. Затова той ще предложения Комисията за отбрана на потребителите и потребителските федерации и асоциации, с цел да бъде разисквана тематиката с по-високите цени.

„ И да забележим по тяхна линия какво може да се предприеме “, разяснява Порожанов.

При разбора на наличието има 7 продукта с разнообразни съставки, т.е. при към 20% от тестваните храни. Резултатите от българските инспекции ще бъдат изпратени на еврокомисарят по отбрана на потребителите Вера Йоурова. Темата за двойнствения стандарт на храните ще бъде показана и на идващото съвещание на Съвета на министрите от Европейски Съюз.

„ Информацията ще бъде импортирана от словашкия сътрудник и ще бъде подкрепена от Вишеградската четворка, плюс другите 4 страни, които участваме в този развой “, изясни министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР