16-и ден продължава сагата със заседналия кораб. Успя ли прокуратурата

...
16-и ден продължава сагата със заседналия кораб. Успя ли прокуратурата
Коментари Харесай

Разследващи не успяха да се качат на заседналия кораб

16-и ден продължава сагата със заседналия транспортен съд. Успя ли прокуратурата да разпита моряците и за какво това се оказа толкоз мъчно?

След отхвърли на моряците да слязат на брега, с цел да бъдат разпитани, през днешния ден времето не разрешава това да се случи. От Окръжната прокуратура в Добрич обявиха, че имат увещание от представителя на корабособственика, че проверяващите биха могли да се качат на борда на “Вера Су”, с цел да разпитат екипажа. Вълнението на морето е 4 бала и това наложи представители на компания “Хидроремонт” и Военноморскикте сили да сложат още една котва и в допълнение въже към брега за подсилване на кораба.

Водолази са създали оглед на корпуса и са снимали филм, който ще бъде оценен. Представители на звеното за следствие на морски катастрофи към транспортното министерство не са могли да се качат на борда на кораба заради мощното неспокойствие на морето. Тази вечер във Варна се чака да престигнат представители на салвидж компанията, които на следващия ден ще се качат на борда на “Вера Су” за оглед. Ще има и представители на ITF – федерацията на работещите в превоза, и на Морска администрация. Те ще ревизират дали екипажът се нуждае от нещо и дали има задоволително храна и вода. Трима моряци са поискали да се приберат по домовете си, което значи, че корабособственикът би трябвало да изпрати техни заместници.

На Пристанище Варна пък се чака да дойдат 3 баржи от Италия, на които ще бъде трансфериран азотният тор. Те се транспортират в контейнери с камиони и ще бъдат съединени на територията на врата.

Въпреки мощното неспокойствие през днешния ден от бедстващия транспортен съд бяха източени последните 11 кубика дизелово гориво, масла и отпадни води. Резултатите от разбора на морската вода в региона на заседналия транспортен съд не демонстрират отклоняване. Проби се вземат на всеки 3 часа.

" Резултатът за азот амониев от следващата изследвана проба демонстрира наклонност на задържане на резултата отпреди несполучливата интервенция по разтоварване на авариралия транспортен съд ", сподели Петър Димитров - заместник-министър на околната и водите.

Макар че на дъното азотният тор е овлажнен, Димитров съобщи, че всеки ден вратите на трюма се отварят, с цел да се ревизира положението на товара. Към момента на повърхността той е изсъхнал. Според капитан Богдан Богданов – ръководител на Българската морска камара, интервенцията по разтоварването и изтеглянето на кораба е закъсняла. Седмица след случая времето е разрешавало провеждането на избавителната интервенция, само че нищо не е направено. Капитан Богданов акцентира, че Конвенцията за търсене и избавяне на море дава право на страната да се намеси още в самото начало.

" Не виждам никаква причина, нито някой би ни обвинил, че нарушаваме каквито и да е европейски документи. Конвенцията зачита правото на заинтригуваната крайбрежна страна да предприеме ограничения за недопускане замърсяване на нейното крайбрежие ", съобщи к.д.п. Богдан Богданов – ръководител на Българската морска камара.

Капитан Богданов съобщи още, че нееднократно е алармирал, че страната ни не разполага с техника за избавяне на море.

" Погромът върху българското търсене и избавяне стартира през 2006 година с първото отдаване чартърен на единствения ни тогава избавителен транспортен съд “Перун”, добави к.д.п. Богдан Богданов.

Страната ни е подписала съглашение с всички черноморски страни за съдействие в региона на търсенето и спасяването и тази опция не е употребена, сподели капитан Богданов.

Автор: Татяна Кисьова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР