16-годишно момиче от Несебър се нуждае от нашата подкрепа, за

...
16-годишно момиче от Несебър се нуждае от нашата подкрепа, за
Коментари Харесай

Момиче на 16 години е на ръба на мизерията, гладува, за да изхранва болната си майка

16-годишно момиче от Несебър се нуждае от нашата поддръжка, с цел да се грижи за фамилията си. Майка й и брат й са в тежко психическо здраве и се нуждаят от всекидневно внимание, а татко й ги е изоставил преди доста години. За разтърсващата на едно българско семейство орис споделя локалният уебсайт melnicata.com. Медията е била потърсена от Центъра за социална поддръжка за деца и фамилии в риск в Несебър с зов всеки, който има опция, да помогне на 16-годишното момиче.

Социалните служащи в Центъра са открили, че от една година момичето се грижи за майка си и брат си. Тя пособия и на дядо си, който е в преклонна възраст с 65 % неработоспособност, диабет и с голям брой други болести. Момичето (което ще назовем М.) е поело всички домашен отговорности като готвене, пране, извършване на покупки, заплащане на сметки и доста други.

Бащата е напуснал фамилията малко след раждането на щерка си и от този момент е с незнайно местоположение. През тези години, а и сега, не оказва каквато и да било материална и морална поддръжка.

М. посещава постоянно учебно заведение, приключи сполучливо образователната 2016/2017 година с доста добър триумф. От повече от месец работи по 8 ч. и учи по едно и също време, заради което е прекратила посещаването на извънкласни занимания, в които е имала триумф и даже се е изявявала на сцена.

Единственият приход на фамилията е пенсията на дядото, с която едвам съумяват да покрият сметките за ток и да се закупят медикаменти. Има интервали, в които остават и без електричество, заради забавени заплащания. В момента нямат каквито и да било средства, даже и за храна. През миналата зима момичето споделя, че неведнъж е ходила гладна на учебно заведение по през целия ден, само че се е срамувала да показа с другари и познати. У дома и да има останала храна я отстъпва на майка си и брат си. В най-мразовитите месеци е спяла без отопление, с цел да пести и още веднъж да има за другите. На всеки въпрос с усмивка дава отговор " Свиква се " или " Издържа се ".

Най-спешна сега е потребността от храна и облекла за фамилията. Необходими са дълготрайни хранителни артикули (консерви, буркани, полуфабрикати). Единствено М. в фамилията е в положение да готви, само че тя е на работа и съвсем не й остава време.

Необходими са също по този начин и движимости и материали от първа нужда за едно домакинство като: почистващи препарати, прахуляк за пране (купува рядко, единствено в случай че останат пари от пенсията), сапун, паста за зъби, шампоан, тоалетна хартия и всичко, което човек употребява в всекидневието си.
Всеки, който има опция, дано да подари хранителни артикули. Надяваме се с общи училия и на първо място с Ваша помощ да помогнем на фамилията, молят от ЦОП.

Адресът на Център за социална поддръжка - Несебър е:

гр.Несебър, ул.Струма 14
тел: 0554/4 22 95
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР