16 души с тежки белодробни заболявания у нас чакат животоспасяваща

...
16 души с тежки белодробни заболявания у нас чакат животоспасяваща
Коментари Харесай

Протест на хора, чакащи за трансплантация, виждат казуса си като Параграф 22

16 души с тежки белодробни болести у нас чакат животоспасяваща трансплантация в чужбина. Днес те и техните близки излязоха на митинг пред Министерството на здравеопазването, с искане страната да направи нужните действия, с цел да се възстановят трансплантациите на българи в единството уместно лечебно заведение в Европа - болница във Виена.

Договорът с нея е изминал през 2017-та година, само че към момента не е възобновен. Обяснението на здравното министерството - от Европа упорстват да правим трансплантациите си у нас.

Бюрократични пречки излагат живота на 16 души с тежки белодробни болести на риск. Те чакат незабавна трансплантация, само че даже да бъдат открити органи, трансплантация няма по какъв начин да се извърши. Тодор Мангъров, уредникът на митинга, изясни, че през 2017 година са получени първите отводи от виенската болница, в която са осъществявани трансплантации на българи. Отказите били с претекст, че България не е член на " Евротрансплант ".

" Тогава зададохме въпроса на Министерството на здравеопазването за какво не се създадат действия за възобновяване на контракта с фондация " Евротрансплант " и ни беше отговорено, че този контракт е неопределен и годен ", сподели Мангъров и добави: " Получава се една обстановка " Параграф 22 " - проблем, в който няма решение. От Европа споделят, че нямаме контракт, от нашето здравно министерство споделят, че има настоящ контракт. Д-р Мариана Симеонова - шеф на Изпълнителната организация по трансплантации, споделя същото - имаме контракт. Проблемът бил, че нямаме контракт с клиниките, да го сключат ".

Според зам.-министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков сега дружно с Агенцията по трансплантиране министерството организира акция, в която е ангажирано и Външно министерство, с цел да се обезпечи едно лечебно заведение в Европа, което да приема българи за трансплантация. " Това, че страната ни е член и следва преподписване за участие в " Евротрансплант ", не значи, че имаме контракт с център, в който се правят действително трансплантации ", сподели Пенков. Той изясни, че договорът с клиниката в Австрия бил за три години и изминал. Той не е възобновен, тъй като осемте страни членки на " Евротрасплант ", с които страната ни търси партньорска болница, по думите на Пенков пазят органите за техните жители. " Те споделят по този начин " Вие си направете трансплантация при вас ", изясни здравният зам.-министър.

Засега единодушие за трансплантиране на пациенти е получено от Франция, а до две седмици се чака да се получи утвърждение и от виенска болница. Хората в потребност обаче споделят, че не могат да продължат да чакат да се позволи бюрократичният безпорядък, нито да бъдат подготвени български лекари.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР