158 недвижими имота на фалиралия строителен гигант „ГМ Строй” ООД

...
158 недвижими имота на фалиралия строителен гигант „ГМ Строй” ООД
Коментари Харесай

Нечувано! Вадят на търг 158 апартамента на фалирала фирма, синдикът иска приходите, за да завърши "Небостъргача" в Бургас

158 недвижими парцела на банкрутиралия строителен колос „ ГМ Строй” ООД ще бъдат извадени на обществена обмен през юни, оповестява Флагман ".
В обществената партида по несъстоятелността на могъщата в миналото компания е маркирано, че на закрито съвещание на Бургаския областен съд се е разрешило да се продадат всички налични парцели на сдружението, с цел да се удовлетворят настояванията на многочислените кредитори - няколко банки, подизпълнители по строителните действия, Национална агенция за приходите, ВиК Бургас, Община Бургас, частни лица, осъдили компанията и имаши влезнал в действие изпълнителен лист и ред други.


Сред тях и някогашните притежатели Георги Иванов и Йордан Бенов, които се оказват най-големите кредитори и надлежно са с преимущество пред всички останали, с цел да си приберат „ дълговете”, които те са отпуснали на досегашната си компания.

Насрочени са два търга – първият през юни и в случай че останат парцели за втори през юли. До дни се чака да бъде обществено изнесен описът на всички парцели, които се продават.

Това ще бъде най-големият търг за имуществото на една компания, провеждан в миналото в Бургас.

Според неофициална информация синдикът ще изиска от съда позволение да употребява приходите от продажбата на парцелите за дотъкмяване на плановете на „ ГМ строй” ООД. Сред тях и прословутият Небостъргач – 30-етажният билдинг в зона „ В” на бургаския ж.к.”Меден рудник”, който от 10 години не може да получи АКТ 16.

На първо време за постройката би трябвало да се платят 90 хил.лева към ЕВН, с цел да построи трафопост. Част от средствата са събрани – към 58 хил.лева, само че 30 от притежателите на жилища не са дали желаната от тях сума, което краткотрайно стопира плана, а построяването на трафопост и зареждането на Небостъргача с ток е измежду главните условия, с цел да получи постройката АКТ 16.

С възможните доходи от синдика ще бъдат закупени асансьори, както и извършат другите СМР-ата нужни за приемането на АКТ 16.

Община Бургас е поела ангажимент, в случай че притежателите задвижат процедурата, да изградят паркинг и подпорна стена на Небостъргача. В Капиталовата стратегия за 2018 година са заложени 500 хил.лева за тези действия.

Припомняме, че сагата с Небостъргача се точи от 2008 година. Тогава от фирмата-инвеститор „ ГМ Строй” ООД изкушиха над 130 бургаски фамилии с ниски цени и обещанието, че ще им създадат дом-мечта в първия български Небостъргач. От компанията даже отпускаха лично кредитиране за новодомците, хората си заплатиха жилищата, само че „ ГМ Строй” ООД банкрутира и постройката по този начин и не бе довършена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР