157 нарушения на процедурите по предоставяне на българско гражданство са ...

157 нарушения на процедурите по предоставяне на българско гражданство са

157 нарушения за българско гражданство са пратени на прокурор

157 нарушавания на процедурите по даване на българско поданство са пратени в прокуратурата.

Един от случаите касае излъга за цяло семейство. Това заяви пред парламентарната Комисия по политиките за българите отвън страната основният секретар на Изпълнителната организация за българите в чужбина Димитър Костов. 

Нарушенията са от времето на бившето управление на ведомството, когато то бе държавна организация. Костов обаче съобщи, че и в този момент чиновниците на изпълнителната организация, която е към този момент под шапката на Министерството на външните работи, нямат компетентността и потенциала да открият дали даден документ е фалшифициран. Новото управление на ведомството, което ръководи от декември предходната година, праща на разследване и нови случаи, само че има и залежали преписки още от 2000 година

Над 20 000 са преписките за българско поданство в Министерството на правораздаването, където не престава процедурата по даване на поданство, заяви Боряна Златинова, изпълняваща длъжността шеф на дирекция “Българско поданство ” във ведомството на министър Надежда Йорданова. 1319 са преписките от Албания от март предходната година до момента. За същия срок 1051 албански жители към този момент са придобили българско поданство.

Председателят на парламентарната комисия Антоанета Цонева посочи, че в Албания има закон за малцинствата и българското малцинство е прието, само че не са признати подзаконови нормативни актове, което прави издаването на документи за български генезис въпрос на благосклонност от страна на общините. А те в последно време не демонстрират изключително предпочитание да издават такива. Експертът от организацията за българите в чужбина Александър Йорданов пък добави, че най-сериозни усложнения да показват документи за български генезис имат претендентите за поданство от Северна Македония.

Антоанета Цонева, която на 24 май бе на посещаване в сръбския град Димитровград (Цариброд) изрази възмущението си, че българка, преводачка от български на сръбски, която по думите ѝ е по-българка от доста българи, към този момент 5 години чака за българско поданство. И е безапелационна, че работата по преписките би трябвало значително да се форсира.

Постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов разгласи, че България е спечелила многогодишно дело за парцел на българската страна в Чехия, който се употребява от “Българска православна общественост в Чешката република ”. Тя претендира да бъде главната организация на българите в Чехия, а след 1990 година има 17 български организации, само че не са позволени да употребяват постройката, сподели Кондов. След като през 2015 година България завежда дело за постройката, което минава и бива връщано на разнообразни правосъдни инстанции, най-после е решението е самоупраците да изоставен постройката до 27 май. “Надявам се да не се стигне до наложително извеждане ”, сподели висшият чиновник на Министерство на външните работи.

Източник: novinata.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg