154 са жертвите при терористичната атака в зала Крокус сити

...
154 са жертвите при терористичната атака в зала Крокус сити
Коментари Харесай

Жертвите на терористичния атентат в Москва вече са над 150

154 са жертвите при терористичната офанзива в зала " Крокус сити хол ” в Москва. Това заяви Министерството на здравеопазването, представено от ТАСС. От ведомството показват, че при офанзивата са ранени 151 души. Голяма част от тях са в болница в сериозно положение.

В Русия през днешния ден е разгласен Ден на печал в памет на жертвите на кървавото нахлуване.

Междувременно " Ислямска страна " разгласява видео, снимано от терористите. Единият от тях снима, до момента в който другите стрелят по посетителите в концертната зала. Това е най-убедителното доказателство до момента, че причинителите в действителност са членове на " Ислямска страна ", предава Нова телевизия. Във вчерашното си послание Владимир Путин не загатна организацията, само че заприказва за връзки на нападателите с Украйна.

В цяла Русия се образуваха самобитни мемориали в памет на жертвите. Места, на които хората сервират цветя и се молят за душите на убитите и оздравяването на ранените.

" Ужасна покруса. Разбрах за нея късно през нощта и не можах да заспя до сутринта. Когато видях къде се събират хората, с цел да поднесат цветя разбрах, на чисто човешко равнище, че би трябвало и аз да се включа ", съобщи Светлана, жителка на Санкт Петербург.

Видеото, качено от „ Ислямска страна ” е достоверно, споделиха специалисти по сигурността. То явно е снимано от един от причинителите. Вижда се, че различен от мъжете носи боядисания с жълто автомат, който съветския следствен комитет сподели като едно от оръжието на закононарушението. Извършителите споделят " Господ е популярен " на арабски и насочат закани, че " неверниците ще бъдат победени ".

" Често срещан термин в проучването на тероризма е " агитация посредством деяние ". С други думи - офанзиви, с които удряш врага мощно, с доста жертви. Привличаш вниманието на всички медии и по този начин получаваш опцията да набереш последователи. Тяхната агитация извлича големи дивиденти от нахлуване като това ", уточни Дан Байман, специалист на мозъчния концерн CSIS.

Съединените щати считат, че афганистанския клон на „ Ислямска страна ” е причинител на атентата. Те са създатели на редица огромни терористични актове в последните години и сега са може би най-активната част от терористичната мрежа Само преди 3 дни, на чуване в Конгреса, американската войска ги разказа като действителна заплаха.

" Ислямска страна ускори офанзивите си в Ирак и Сирия по-рано тази година и рискът от офанзива, идваща от Афганистан, се усилва. Оценявам, че „ Ислямска страна Хорасан ” резервира способността и волята да нападна ползите на Съединените щати и Запада зад граница, в околните месеци, без или с съвсем никакво предизвестие ", акцентира Майкъл Кирула, пълководец на Централното командване на армията на Съединени американски щати.

По-рано през март съветската ФСБ разгласи, че са предотвратили офанзива навръх " Ислямска страна Хорасан " против синагоги в Русия. Всичко това води до сериозен песимизъм към изказванията на съветския президент, че атентатът е обвързван с Украйна.

" Очевидно е, че Путин и останалите отрепки се пробват да намерят различен, върху който да хвърлят виновността. Методите им са постоянно едни и същи. А в случай че руснаците са подготвени безмълвно да умират в концертни зали, без да зададат и един въпрос на своите специфични служби, тогава Путин ще употребява и други сходни обстановки за полза на властта му ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Встрани от изказванията кой е забъркан и какви са причинителите, остава открит един огромен въпрос - по какъв начин голямата мрежа от служби за сигурност и механически средства за наблюдаване, е разрешила група мъже с бойни карабини, да се движат из Москва, необезпокоявани да извършат такова нахлуване и просто да си тръгнат от мястото на престъплението преди появяването на СПЕЦНАЗ. Особено при съществуването на предварителни предизвестия за заплаха.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР