153 работодатели ще могат да сключват договори със студенти през

...
153 работодатели ще могат да сключват договори със студенти през
Коментари Харесай

153 фирми ще наемат студенти, след завършването на висшето им образование


153 работодатели ще могат да подписват контракти със студенти през академичната 2022/2023 година. Това стана ясно след дневното съвещание на Министерски съвет. Компаниите ще обезпечат работно място на бъдещите висшисти след сполучливото им довеждане докрай, осведомят от Министерски съвет. Младите хора се задължават да работят във компаниите след дипломирането си . Междувременно страната ще покрива разноските за следването им.

Целта на този тип финансовата поддръжка е да се усъвършенства връзката сред висшето обучение и потребностите на стопанската система и да се подтиква образованието във значими за развиването на страната специалности, където има дефицит на висококвалифицирани фрагменти.

Работодателите в листата, утвърден от кабинета са препоръчани от седем министри - на стопанската система и промишлеността, на опазването на здравето, на енергетиката, на районното развиване и благоустройството, на земеделието, на превоза и известията и на околната среда и водите. Министърът на опазването на здравето е предложил лист с 53 лечебни заведения (държавни и частни) със деклариран дефицит на медицински сестри. Останалите министерства са присъединили в предложенията си частни и държавни сдружения от цялата страна.

Работодателите са декларирали нужда от 1416 студенти . Освен " Здравни грижи ", търсени са специалностите " Компютърни системи и технологии ", " Транспортна техника и технологии ", " Машинно инженерство ", " Биотехнологии ", " Металургия ", " Електротехника ", " Железопътна техника ", " Хидростроителство ", " Агрономство ", " Геодезия ", " Електротехника ", " Машиностроене ", " Водоснабдяване и канализация ", " Зооинженерство " и други

Специалностите, за които ще могат да се подписват контракти, към момента не са одобрени от министъра на образованието и науката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР