150 000 пушки са заредени да гърмят по диви прасета,

...
150 000 пушки са заредени да гърмят по диви прасета,
Коментари Харесай

Авджии със 150 000 заредени пушки чакат заповед да изгърмят

150 000 пушки са заредени да гърмят по диви свине, когато се чака да бъде публично открит ловът на наедрял дивеч според Закона за лова и запазване на дивеча, оповестява "Труд ".
Забраните по отношение на ограничение на болестта от африканска чума по свинете ще бъдат понижени на половина, увери инж. Васил Василев, ръководител на Националното управление на ловците и рибарите в България.
Това е упования резултат от водените диалози на управлението на Националното съдружие на ловците и рибарите в България с специалисти от министерство на земеделието. До дни министърът на земеделието Десислава Танева ще издаде заповедта за новия ловджийски сезон, прецизираха от аграрното ведомство.
Тя се приготвя и ще е подготвена преди 5 октомври. В нея ще бъдат конкретизирани разпоредбите за лов в ловностопанските региони, които попадат в инфектираните зони към оповестените случаи на африканска чума при диви прасета, показаха от министерството.
“Очакваме да бъде издадена заповед, която да понижи доста зоната, в която тотално се лимитира човешкото наличие. Както и да бъде въведена втора зона, в която се позволява самостоятелно ловуване и колективен лов без кучета. Третата зона ще е зона с натоварен лов за понижаване на популацията на дивите свине”, изясни Василев.
Това ще тушира зародилото напрежение измежду ловците при разкриване лова на малък дивеч в средата на август, когато забележителна част от българските ловци по този начин и не излязоха на излет, тъй като ловът в техния регион бе неразрешен поради ограниченията за ограничение на африканската чума по свинете.
Т.нар. зони за сигурност, избраните с предходната заповед на министъра на земеделието, бяха с голяма повърхност от 200 кв. км. и засягаха територията на доста ловно икономически региони. При 2300 ха междинна повърхност на една дружинка възбраната обхващаше по 5-6, от време на време 10 ловни дружини, на които тотално се забраняваше всевъзможен тип лов.
По силата на същата заповед, с изключение на ловната активност се лимитираха и дейностите по събиране на гъби, билки, туризъм, дърводобив, прибиране на земеделска продукция.
На процедура обаче се оказа, че единствените хора, които бяха възпрепятствани да имат достъп до тези територии бяха ловците, тъй като когато страната не даде разрешителни за ловуване ловците не могат да ловуват.
Оказа се обаче, че не е допустимо на всеки горски път, на всяка пътека, да се сложи чиновник на реда, който да лимитира достъпа. Сегашните ограничения, в случай че бъдат приложени, зоните с ограничавания, в които се не разрешава достъпа ще бъдат точно нанасяни.
Така няма да се не разрешава лова на територията на цялостен ловно икономически регион и даже една тайфа да бъде наранена от възбрана в една част ловците ще имат друга част, в която да ловуват.
Ловците се надяват и на по-дълъг сезон, като чакат министър Танева да се възползва от законовата смяна и да удължи периода за ловуване на дивя свиня поради нуждата от понижаване на популацията и свеждането й до според условията на Европейска комисия равнища от 0.3 животни на всеки 100 ха ловна повърхност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР