15 цивилни загинаха вчера при сблъсъци между сирийския режим и

...
15 цивилни загинаха вчера при сблъсъци между сирийския режим и
Коментари Харесай

15 цивилни загинаха при сблъсъци в Северозападна Сирия

15 цивилни починаха през вчерашния ден при конфликти сред сирийския режим и джихадисти в Северозападна Сирия, съобщи Франс прес.

Агенцията се базира на Сирийския център за наблюдаване на човешките права, съгласно който в Алепо са убити шестима души. Алепо, който е вторият по величина град в Сирия, е под контрола на режима на сирийския президент Башар ал Асад и се намира близо до джихадисткия бастион в провинция Идлиб, следена от джихадистката формация Хаят Тахрир аш Шам. Сирийският режим и Русия ускориха от края на април ударите си против Идлиб и прилежащи територии. Джихадистите отвръщат с изстрелване на ракети и снаряди по районите, следени от сирийското държавно управление.

Шестима цивилни бяха убити при "изстрелвания на ракети от джихадистки групировки " против един от южните квартали на Алепо, заяви Сирийският център за наблюдаване на човешките права. Източник от сирийската войска, представен от сирийската осведомителна организация САНА, удостовери гибелта на шестима души, измежду които две деца, а също по този начин и че 14 души са били ранени при изстрелването на ракети от "въоръжени терористични групировки " (терминология, употребена от режима, с цел да отбелязва както джихадистите, по този начин и бунтовниците).

След завладяването на Алепо от режима в края на 2016 година градът спорадично става цел за джихадистите и бунтовниците, които към момента управляват региони, ситуирани на запад от него. Деветима души бяха убити през вчерашния ден при въздушни бомбардировки на режима против Идлиб и северните елементи на провинция Хама. Ескалацията на насилието през последните седмици е най-сериозната, откогато Москва и Анкара оповестиха през септември 2018 година съглашението си за основаване на демилитаризирана зона в Идлиб.

Споразумението имаше за цел да раздели зоната, следена от бунтовниците, от зоната, следена от държавното управление, и да подсигурява слагането на завършек на насилието. В интервала от края на април до 9 май бомбардировките на Южен Идлиб и Северна Хама принудиха към 180 000 души да изоставен домовете си. Разселените откриха леговище в територии, намиращи се още по на север.

За по-малко от две седмици 18 медицински заведения са спрели да действат, заяви Организация на обединените нации. Войната в Сирия, която стартира през 2011 година, лиши живота на повече от 370 000 души, отбелязва Франс прес. СподелиПриятел
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР