15 септември е денят, в който по традиция се открива

...
15 септември е денят, в който по традиция се открива
Коментари Харесай

Защо 15 септември е избран за първи учебен ден?

15 септември е денят, в който по традиция се открива образователната година в българското учебно заведение. Музика, цветя, балони, доста цветни и усмихнати са лицата в учебните дворове – и на възпитаници, и на учители, и на родители.

Но за какво е определена тъкмо датата 15 септември…? До 1921 година учениците в България са се прибирали в класните стаи на 1 септември. През 1919-а на власт у нас идва Александър Стамболийски дружно с партията си „ Български аграрни национален съюз “. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя напълно предстоящо преценява политиката си с тяхното всекидневие и потребности.

Именно поради това през 1921 година Стамболийски взима и решение за смяна на първия образователен ден и го измества с две седмици. Причината – с цел да може децата да оказват помощ в прибирането на реколтата, написа Tvn.bg. 

През 2001-ва, когато министър на образованието е Сергей Игнатов, се заражда концепцията образователният развой в учебните заведения още веднъж да започва на 1 септември. Но това не се възприема добре и до смяна не се стига.

Иначе в доста страни към България образователната година започва на първи септември. Така е в Чехия, в Русия и в множеството от останалите някогашни руски републики. В Гърция първият образователен ден е в средата на август. В Италия обаче не бързат – първият звънец бие чак на 1 октомври.

В други страни обаче няма тъкмо избрана дата, а школата сами вземат решение – по този начин е във Франция, Германия, Англия и така нататък В Япония обаче традицията е друга и първият образователен ден стартира при започване на април, когато цъфтят японските вишни – сакура. В Австралия пък образователната година стартира през февруари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР