15 ноември 2022 г. е денят, в който населението на

...
15 ноември 2022 г. е денят, в който населението на
Коментари Харесай

8 млрд. население - колко още може да издържи Земята?


15 ноември 2022 година е денят, в който популацията на Земята доближи плануваните 8 милиарда души, сочат данните на Организация на обединените нации.

От 1950 година насам продължителността на живота се е удължила с 25 години, само че това носи със себе си и опасност за човечеството. Увеличаването на популацията на Земята е основната причина да и унищожаването на екологията. Всеки обособен човек е виновен за привършване на ресурсите, с които разполагаме.

Снимка: iStock


Как се е разраснало човечеството?

Преди към 300 хиляди години, когато за първи път се появява типа Хомо сапиенс, тоталната численост на човечеството е била удивително дребна – сред 100 и 10 хиляди души. Хората са били толкоз малко, че е лишило почти 35 хиляди години на човечеството да се удвои като численост.

След появяването на земеделието преди сред 15 000 и 10 000 години, е имало сред 1 млн. и 10 милиона души на планетата. Тогава е лишило 1500 години да се удвоят.

Снимка: iStock


През XVI век времето за удвояване пада до 300 години, а до началото на XIX това лишава едвам 130 години.

От 1930 до 1974 година популацията на Земята още веднъж се удвоява – единствено за 44 години.

Прогнозите на Организация на обединените нации са, че до 2050 година популацията на планетата ще доближи 9,7 милиарда души, а до 2100 – 11 милиарда. Тъй като растежът е неминуем, климатични специалисти считат, че би трябвало да търсим отговори на въпросите на други места.

Снимка: iStock


Живеем отвън опциите си

Планетата ни има всичко нужно да изхрани население от 8 милиарда души и капацитетът да го направи с още доста милиарди. Но би трябвало да преосмислим потреблението на ресурсите. Това е мнението на Ванеса Перец-Сирера, шеф стопанска система на Световния институт по ресурсите.

„ Имаме нужните запаси, само че трябват големи старания в политическата стопанска система и геополитиката, с цел да успеем да ги използваме както би трябвало “, споделя тя.

„ Всичко зависи от това по какъв начин споделяме световните запаси “, разяснява от своя страна Силвия Лорек, професор по консуматорска стопанска система в университета в Хелзинки.

Снимка: iStock


„ Живеем отвън опциите си към този момент известно време. Няма да можем да поддържаме живота още дълго. Колкото повече хора, изключително такива, които се надяват да имат комфортен западен вид живот, толкоз по-трудно става за Земята да регенерира биологичните си запаси – флората, фауната, чистата вода и земя “, изяснява Лорек.



Според световното Неправителствени организации Global Footprint хората на земята имат потребност от 175% от международните екологични запаси всяка година, с цел да покрием потребностите на човечеството. Това е с изискването, че всички живеят като американски жители.

Визуалното отражение на това е следното – на Съединените щати са нужни ресурсите на 5,1 планети Земя, на Австралия – 4,5 планети, на Русия – 3,4 планети, на Германия – 3 и така нататък

Снимка: iStock


Да живеем с по-малко, тъй като другояче няма да има за никого

Свръхконсумацията не е доброволна, прибавя Лорек. Тя е безапелационна, че човечеството би трябвало да се научи да живее с по-малко. Рекламите, малкия екран, медиите основават чувството, че „ с цел да живееш добре, би трябвало да си финансово постоянен “, само че не постоянно това е по този начин.

През последните години Лорек и екипът ѝ организират изследване измежду хора със относително комфортен стандарт на живот и по какъв начин се научават да живеят с по-малко, без да жертват качеството си на битие. Учените се концентрират върху три обособени области – по какъв начин ядем, по какъв начин живеем и по какъв начин се движим.

Снимка: iStock


Препоръките включват универсални препоръки – да променим диетата си към по-растително насочена с оптимално ограничение на животинските артикули и да се откъснем от зависимостта ни от потреблението на самолети и наземен превоз. Експертите поучават също да се изградят „ умни градове “, в които да могат да живеят повече хора, само че по-екосъобразно и с похабяването на по-малко запаси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР