15 км е дължината на документите, с които трябва да

...
15 км е дължината на документите, с които трябва да
Коментари Харесай

Сянката на ДС: Има ли връзка между бившите агенти и властта в Кремъл?


15 км е дължината на документите, с които би трябвало да се оправят в Комисията по досиетата.

„ В момента ревизираме университети и на всички места има хора, свързани с някогашната Държавна сигурност. Хората, които са били вербувани в лагери, затвори, мъчения – също са жертви “, сподели в „ Тази заран “ Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

„ Обобщените данни от инспекцията ни от 2007 година демонстрират, че над 10% са били хора, свързани с Държавна сигурност “, добави тя.

Проверени са и депутатите от 47-ото Народно заседание, а информацията е изпратена до съответните парламентарни групи.

„ Някои от тях – те са в дясното пространство, имаха един човек, обвързван със службите, и го смъкнаха. Други останаха по този метод “, разясни Бончева.

Софийският университет към този момент е тестван. В момента се ревизират висши транспортни учебни заведения, както и Пловдивският и Великотърновският университет. От там също излизат хора, които са били свързани със службите, сподели още Екатерина Бончева.

Тя донесе документи, които по думите ѝ демонстрират за какво позициите на някои настоящи политици са такива.

„ Два от тези документи са доста основни, тъй като връзката сред Държавна сигурност и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не стартира от през днешния ден, нито от 1989 година Тя е почнала 1947 година “, изясни Бончева.

Единият документ е съглашение, което е подписано през 1972 година сред шефа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и тогавашния вътрешен министър Ангел Цанев. Той е от осем страници и има българска и съветска версия.

Другият документ, който Екатерина Бончева сподели, е клетвен лист, подписван от щатни чиновници на Държавна сигурност. В него първата точка гласи „ да бъда безкрайно лоялен на своя народ, на социалистическата татковина, на делото на Българска комунистическа партия и на дружбата с великия Съветски съюз “.

„ Каква роля играе това през днешния ден? Само да се взрем в шпионските кавги с съветски привкус, които не са един или два. В основата на всеки един от тях стои човек, обвързван със от Държавна сигурност. Един от образците е Валентин Цанков, индивидът, който е най-високопоставеният чиновник на модерни български служби и който има достъп до натовска информация. Той е бил щатен чиновник във Военното разузнаване, с 10-месечна школа в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и е създаден в генералско звание от сътрудник Гоце “, описа Екатерина Бончева.

Тя уточни друго име – това на Красимир Стойчев. Той е бил конфиденциален помощник, първия телеком на Григорий Лучански, който го препродава на Майкъл Чорни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР