15 хиляди студенти учат за начални и детски учители. Броят

...
15 хиляди студенти учат за начални и детски учители. Броят
Коментари Харесай

Увеличава се броят на желаещите да учат за начални учители

15 хиляди студенти учат за начални и детски учители. Броят им се усилва, сочат данните от последното издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас. Тенденцията при учителите за горните класове обаче не е позитивна.

От години учебните заведения се затрудняват да намират нужните педагози и да обезпечат последователност сред по-опитните и тези, които в този момент стартират професионалния си път. Рейтинговата система за висшите учебни заведения в България за първи път демонстрира леко усъвършенстване на обстановката.

Ангел Милков е избрал специалността без съмнение, тъй като е потомствен преподавател. Преподавателите по непознати езици като него са в дефицит.

„ Увеличението на заплатите несъмнено оказва въздействие върху това дали хората ще изберат специалността ни. А престижът ни в обществото... към момента не съм уверен, че имам авторитет “, разяснява Ангел Милков.

В учебното заведение регистрират позитивната наклонност. Миналата година са назначили 8 учители, а междинната им възраст е 28 години. Директорът следва лична тактика, като набелязва фрагментите си още до момента в който са възпитаници.

„ Вербувам деца, които считам, че имат капацитет. Естествено не всички се съгласяват. Някои обаче съумявам да убедя и до ден сегашен са учители “, съобщи Владимир Миков, шеф на 137 СУ " Ангел Кънчев ".

Учениците споделят, че по-лесно намират общ език с млади учители, само че признават, че по-опитните знаят повече.

Бъдещите начални учители към този момент са третите по бройка студенти у нас. През 2019 година те са близо 15 хиляди. В момента близо 2/3 от приключилите работят по специалността си.

Бъдещите учители в прогимназиален и гимназиален стадий обаче не престават да понижават – от 9000 през 2013 година на 6500 през 2019 година. А статистиката сочи, че единствено 1/3 от тях стават учители.

„ Има реален риск да се стигне до обстановка, в която ще имаме свръх предложение на преподаватели по един предмет, само че ще има недостиг на преподаватели по различен предмет, които не са взаимозаменяеми “, сподели Георги Стойчев, от Институт „ Отворено общество “.

Ако в този момент решавате какво да следвате – максимален апетит сега има за учители по физика и химия.

През идващото десетилетие следва да се пенсионират доста от в този момент настоящите педагози. Образователната система би се изправила пред съществено предизвикателство, в случай че няма кой да ги замести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР