15 години след последния полет на култовия Кондорд свръхзвуковите пътнически

...
15 години след последния полет на култовия Кондорд свръхзвуковите пътнически
Коментари Харесай

15 години след Конкорд - възраждането на свръхзвуковите самолети

15 години след последния полет на паметния Кондорд свръхзвуковите пътнически самолети още веднъж са в полезрението на авиоиндустрията, написа Financial Times, представен от profit.bg. Както вложителите, по този начин и производителите и доставчиците на съставни елементи имат интерес от съживяването на суперскоростните летателни апарати, само че има две огромни въпросителни - дали регулаторите ще дадат единодушието си и дали потребителите ще са склонни да заплащат по-висока цена, с цел да пътуват по-бързо?

Навремето Конкорд съумя да редуцира продължителността на пътуването от Париж и Лондон до Ню Йорк на три часа и половина. Това е два пъти по-бързо от актуалните полети, само че в това време начинанието се оказа икономическа злополука. Въпросът е дали новите технологии могат да трансформират нещата и да наклонят везните в интерес на свръхзвуковите машини.

Някои от огромните имена в бранша като Boeing и Lockheed Martin считат, че отговорът е позитивен. Базираният в Колорадо стартъп Boom Technology Inc. възнамерява да стартира проби на демонстрационен летателен уред през 2019 година. Самолетът се споделя Mach 2.2 и ще може да стигне от Ню Йорк до Лондон за 3 часа и 15 минути, а цената на двупосочния билет ще е към 5000 щатски $.

По време на провеждащото се тази седмица авиошоу във Фарнбъро изпълнителният шеф на Boeing Денис Мюленбург съобщи, че задачата е изцяло реалистична от софтуерна позиция, само че не е ясно дали скоростта е най-важното нещо за пасажерите при трансконтиненталните пътувания и дали те ще желаят да заплащат толкоз висока награда за нея.

Преди няколко седмици американската компания показа първообраз на пътнически аероплан, който теоретично ще може да се движи няколко пъти по-бързо от скоростта на звука. Практическото му приложение обаче може би ще е допустимо след най-малко 20 години.

Основателят на Boom Technology Блейк Шол обаче няма желание да чака толкоз дъго. Той към този момент има поръчки за предварителни поръчки на Mach 2.2, както и стратегическа инвестиция в плана от страна на Japan Airlines.

През последните десетилетия имаше няколко опита за възобновление на концепцията за свръхзвуковите полети, само че по една или друга причина претърпяха крах. Основните аргументи са високите цени на горивата и регулаторните ограничавания, които не разрешават свръхзвуковите полети над Съединените щати и доста европейски страни. Сега обаче поддръжниците на тази технология ускоряват натиска на своите лобита пред законодателите. Аргументите им се базират на развиването на технологиите и актуалните материали, които разрешават построяването на доста по-леки и по-здрави структури, както и на по-ефективните мотори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР