15-20 души излязоха на протест пред сградата на Светия синод

...
15-20 души излязоха на протест пред сградата на Светия синод
Коментари Харесай

Протест пред изплашения и разделен Свети синод

15-20 души излязоха на митинг пред постройката на Светия синод в София . Те се оповестиха против решението на духовниците от Българската православна черква да не вземат участие в плануваното взаимно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

Част от протестиращите бяха с тениски, на които имаше българския трикольор, а други носеха със себе си икони.

Скандалното гласоподаване е станало в отсъствието на българския патриарх Неофит, който пое отговорност да одобри подадената ръка от Македонската православна черква и да им бъдем Църква-майка в борбата им за автокефалност, обявиха протестиращи.

 Има единодушие по съществени въпроси за признание Македонската православна черква
Има единодушие по съществени въпроси за признание Македонската православна черква

Патриарх Неофит благослови миряни и духовници в катедралата " Св. Неделя "

Журналистът и държавник Горан Благоев съобщи за news.bg , че Светият синод самичък се вкарал в клопката да се съветва с останалите църкви от православния свят по македонския въпрос. " Светият синод е прекомерно уплашен и разграничен. Не изключвам доста мощно външно въздействие ", сподели Благоев във връзка възбраната на духовниците от Българската православна черква да вземат участие в формалните празнувания на 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

На въпрос какво решение би трябвало да се вземе, с цел да може Българската православна черква да взе участие в честванията за 1000-годишнината на Охридската архиепископия, той не изрази вяра, че това може да се случи и да се преразгледа решението.
" Не мисля, че на 27-28 май ще има публично църковно наличие в Охрид , а по-скоро ще се празнува неделята на всички български светии на 10 юни с литургия в катедралния храм " Св. Александър Невски ", посочи Благоев.

На 14 май (когато е взето решението за безучастие в честванията - б.р.) беше взривена каквото и да е опция за разговор сред двете църкви , съобщи Горан Благоев.

От своя страна доктор Милен Врабевски, ръководител на фондация " Българска памет ", разяснява, че след подписания контракт за добросъседство и съдействие с Македония е получен за следващ път голямо отчаяние от Светия синод - една възбрана за честване на 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

" Преди към шест месеца бяхме още веднъж тук , само че разликата е, че тогава беше безмълвно бдение в поддръжка на мъдрото решение на Светия Синод, само че за злощастие от този момент няма никакво придвижване на фона на изказванието на патриарх Неофит, че би трябвало да приемем подадената от Македония ръка ", посочи той.

Врабевски уточни, че възбраната на българските духовници да вземат участие в честванията в Охрид би трябвало да се прегледа от проверяващите органи и служби. " Трябва да се ревизира непознатото въздействие върху институции, които на пръв взор би трябвало да са самостоятелни от страната ", посочи Врабевски и добави, че това е интервенция на непозната страна във вътрешните работи на нашата страна.

Друга част от протестиращите обявиха, че особено основаната комисия по въпроса Българската православна черква да стане Църква-майка на Македонската православна черква (МПЦ) е нефункционираща . Според тях няма никакви дейности за последните 10 години по въпроса за духовното единство с братята от двете страни на границата. Това компроментира напъните на България за мир и напредък в района, допълниха те.

Протестиращите издигнаха редица лозунги и плакати в своя отбрана. Някои от тях гласят: " Седем века Охридската архиепископия е била на цяла България ", " Не се опасявайте да сте църква-майка на Охридската архиепископия ".

Очаква се митингът да продължи единствено пред постройката на Светия синод без шествие. Протестът е проведен от Фондация " Българска памет ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР