148 години ни делят от скръбния ден, когато Васил Левски

...
148 години ни делят от скръбния ден, когато Васил Левски
Коментари Харесай

Радев, Борисов и Караянчева почетоха паметта на Апостола на свободата

148 години ни разделят от скръбния ден, когато Васил Левски среща мъченическата си гибел в София. След живот, предан на апостолско служение в името на българската независимост и самостоятелност, той е предаден и наказан на гибел от османските управляващи.

В предсмъртната си изповед Дяконът доверява, че в миналото е напуснал манастира с призванието да извършва друга, по-належаща, по-висока и по-свещена работа към поробеното Отечество.

Това написа във " фейсбук " президентът Румен Радев във връзка 148 години от обесването на Васил Левски.

Вече век и половина тази вреченост на народа трансформира Левски в знак на възрожденската ни фантазия за свободна и самостоятелна България. Онази просветлена, саможертвена, братска, благородна България, която Дяконът въплъщава, написа още Радев.

По думите му блянът на чистата и свята република в никакъв случай не умира.

Това е блян, може би неосъществим, само че въодушевяващ и пътеводен. Той е избавителната нишка към изхода от всяка невъзможност. Той е вдъхновението за надмогване на всяко историческо безвремие, за надвиването на нашите страхове и пороци, за успеха над унинието и примирението, акцентира още Радев.

Държавният глава посочи още, че триумфът зависи, както споделя Апостолът, " от дружните наши старания ".

Той означи, че българите към този момент са осъзнали, че каузи трябват, а не думи.

Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че " интригата стопира хода на националната работа " , прикани Радев.

Времето е в нас и ние сме във времето - е рекъл Апостолът. То нас обръща и ние него обръщаме. Твърде дълго то нас обръщаше. Сега е моментът всички ние, с дружните наши старания, да обърнем времето, добави още президентът.

Премиерът Бойко Борисов бе сбит в изявлението си за Левски, като написа във " фейсбук " единствено: " Дела трябват, а не думи. Поклон! ".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също уважи паметта на Апостола с думите: " Васил Левски е първият обединител на нацията, в името му търсим и ще търсим разтуха и вяра , даже в миговете на най-голямо разцепление ".

Това сподели Караянчева на възпоменателната гала в Карлово във връзка 148-ата годишнина от гибелта на Апостола.

На днешния ден имаме потребността да се събираме, да сме дружно с други българи , да приказваме за Васил Левски и за това, което значи той за нас, означи Караянчева.

По думите ѝ Васил Левски ще остане в съзнанието на всички българи със своята морална непорочност, със светостта на неговата всеотдайност, с идеологията му и откровената човещина, която през днешния ден назоваваме приемливост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР