146 проверки на язовири на територията на област Варна е

...
146 проверки на язовири на територията на област Варна е
Коментари Харесай

Над 280 проверки на язовири по Черноморието е извършила агенцията за метрологичен надзор


146 инспекции на язовири на територията на област Варна е направила от началото на годината Държавна организация за метрологичен и механически контрол.

Това стана ясно на днешната среща сред ръководителя на ДАМТН Петър Горновски, основния секретар на организацията Валентин Чиликов, основния шеф на Главна дирекция „ Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях “ Кирил Войнов и регионалния шеф на Варна Стоян Пасев. При осъществените инспекции са дадени 70 наставления по документите, както и 162 по безвредната техническа употреба на язовирите, оповестиха от метрологичната организация.

„ Важно е ДАМТН и регионалната администрация да работят в добър синхрон както до в този момент и дружно да планираме взаимни инспекции по места “, сподели Петър Горновски. От думите му стана ясно, че огромна част от дребните язовири на територията на област Варна имат пропуски в документите. Такива са и най-често даваното наставления от инспекторите, само че са налице и водоеми с проблеми, които би трябвало да бъдат отстранени, с цел да се подсигурява безвредна употреба.

По време на срещата беше разисквано и положението на язовир „ Елешница “ намиращ се в община Дългопол, област Варна. Стоян Пасев уточни, че в границите на инспекция са открити, че преливникът е с разрушено дъно, има разрушена дънна плоча, компрометирани фуги, енергогасителят след преливника е с напълно разрушено дъно, компрометирани фуги и съществуване на хоризонтални пукнатини по бетоновата стена на десния му склон. С оглед направените констатации по реализиране на безвредната техническа употреба са дадени наставления.

„ След приключване на периода на предписанията ще бъде осъществена нова инспекция “, добави още ръководителят на ДАМТН и подчертава, че е доста значимо да се ускори вниманието на притежателя, с цел да се подхващат нужните дейности.

По-късно управлението на ДАМТН организира среща и с регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков. Петър Горновски показа данните от началото на годината за осъществени инспекции от организацията на теорията на региона. Проверени са 136 язовира и са дадени 68 наставления по безвредната им техническа употреба. „ Изключително значимо е предписанията, които организацията и общината издават да се съблюдават, тъй като това служи за предварителна защита на съществени произшествия, които биха могли да причинят материални вреди или да основат риск за живота и здравето на хората “, акцентира ръководителят на ДАМТН.

Петър Горновски показа на вниманието на двамата регионални шефове и подготвяните промени в Закона за водите и подзаконовата нормативна уредба, които целят да се вкара категоризация на язовирите според от техния размер и механически характерности, както и детайлизирането на контролните функционалности на ДАМТН в региона. „ По този метод ще се освободи административен потенциал за доста по-засилен надзор на по-проблемните язовири, както и тези с по-сериозен размер “, добави още ръководителят на държавната организация, като обърна внимание и на търсенето на благоприятни условия за подкрепяне на общините, за поддръжката на язовирите, които стопанисват. Двамата регионални шефове изявиха кардинална поддръжка във връзка с подготвяните промени, като поеха уговорката да изпратят своите мнения и оферти по дискутираните тематики.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР