146 деца на възраст от 2 до 18 години са

...
146 деца на възраст от 2 до 18 години са
Коментари Харесай

Следете ръста на детето, той може да подскаже проблем

146 деца на възраст от 2 до 18 години са обхванати в огромната акция за ранно разкриване и навременно лекуване на положения с проблематичен напредък " GROWINFORM ", която започва в УМБАЛ " Св. Марина " във Варна през предходната година. Кампанията продължава.

При 52 от прегледаните деца са открити отклонения, а при 12 е почнало лекуване. " 22 от дребните пациенти са под наблюдаване за пускане на терапия ", изясни проф. доктор Виолета Йотова - началник на Първа детска клиника в болница " Св. Марина ".

" Проследяването на физическия напредък е значима стъпка към наблюдаване на здравето на децата. Забавянето, даже ускореният напредък, могат да бъдат ранен индикатор за главното здравно заболяване. Основна причина за проблематичния напредък са хроничните болести на други органи ", уточни проф. Йотова. Той може да се дължи и на естествени разновидности на невисок растеж, както и на синдромни ниски растежи.

" Ранното разкриване на проблеми при растежа е изключително значимо, защото може да се организира дейно лекуване. След 11-12-годишна възраст да вземем за пример съвсем не може да се влияе ", добави доктор Йотова.

По нейни думи има родителите, които смятат ниския растеж за козметичен проблем и желаят да си създадат " дизайнерско дете ". Други пък губят време в изчакване детето да порасне и по този начин понижават възможностите да му се помогне, в случай че казусът се открие късно.

До момента в границите на акцията детски енсокринолози са прегледали гратис деца от 10 градове в страната. Заради огромния интерес следва тя да се трансформира в национална.

Кампанията тази година ще се организира в ДКЦ 2 във Варна на 23 септември от 9 до 16 часа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР