144-ядреният процесор NVIDIA Grace Superchip Arm бе демонстриран публично още

...
144-ядреният процесор NVIDIA Grace Superchip Arm бе демонстриран публично още
Коментари Харесай

Първи бенчмаркове на NVIDIA Grace Superchip: толкова добър, колкото EPYC, по-бърз от Xeon и много по-добра енергийна ефективност от AMD и Intel

144-ядреният процесор NVIDIA Grace Superchip Arm бе демонстриран обществено още напролет на тази година по време на конференцията GTC 2023. Въпреки обстоятелството, че техническите спецификации на това решение са известни от дълго време, компанията реши да разгласява първите резултати от тестванията едвам в този момент, евентуално по искане на Arm, която се приготвя за първично обществено предложение. Производството на Grace Superchip към този момент е стартирало, а OEM системите, основани на него, би трябвало да се чакат през второто тримесечие на 2024 година

Напомняме, че Grace Superchip е цялост от два чипа Grace, всеки от които включва 72 ядра Arm Neoverse V2 (Arm v9) с поддръжка на векторните разширения SVE2. Процесорът може да работи с формати BF16/INT8 и да развива до 7,1 Tflops в режим FP64. От позиция на системата, структурата наподобява като един 144-ядрен процесор.

Конкурентите на Grace Superchip са AMD EPYC Genoa 9654 (2 процесора, 192 ядра) и Intel Xeon Sapphire Rapids 8480+ (също 2 процесора, 112 ядра). Резултатът е много забавен: макар забележимото закъснение в броя на ядрата от системата на AMD, решението на NVIDIA съумя да реализира паритет в по-голямата част от тестванията, а в сюжета за разбор на графи даже показва 1,4-кратно предимство.

Може би точно мощната подсистема на паметта е помогнала на новия артикул: Grace Superchip е оборудван с набор от 960 GB LPDDR5x чипове с общ ISP от 1 Tbyte/s. Но доста по-интересни са резултатите, съобразени с равнището на консумация на сила – структурата на Grace Superchip тотално разгроми решенията, основани на x86-64. Печалбата в този случай е от 70% до 150%!

Получените резултати съответстват сносно с формалните данни за потреблението на сила на системите, участващи в теста – тя е надлежно 720 и 700 W за решенията на AMD и Intel против 500 W за NVIDIA Grace Superchip. Ако оповестените през днешния ден резултати се потвърдят от самостоятелни проби, можем да приказваме за появяването на сериозен съперник на x86 сървърните решения. Ценовата политика на NVIDIA за Grace Superchip обаче към момента е в неопределеност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР