1417 пациенти са излекувани от коронавирус тази седмица, а миналата

...
1417 пациенти са излекувани от коронавирус тази седмица, а миналата
Коментари Харесай

1417 пациенти са излекувани от коронавирус тази седмица у нас

 1417 пациенти са излекувани от ковид тази седмица, а предходната - 2778. В момента има 3191 пациенти в лечебните заведения в страната, от които 239 са в интензивни отделения. 30% от леглата в ковид отделенията са заети, заетостта в интензивните отделения е към 20%. Положителните медицински лица са 2664. Активните са 1276, от които 90 са в лечебни заведения, 7 - в интензивни отделения в страната. Навлизаме в извънредно сериозна фаза на епидемията.

Това съобщи на конференция министърът на опазването на здравето проф.. Той предложи българите да проявят разсъдък и да съблюдават противоепидемичните ограничения, като най-ефективно е носенето на маска, следвано от физическа и обществена отдалеченост. Министърът посъветва да се заобикалят събрания и скупчвания на доста хора, както и да се лимитират пътуванията.

" От началото говорехме, че през есенно-зимния сезон се чака увеличение на случаите. Сега най-важното е да мислим за тези, които са до нас " - сподели проф. Ангелов.

Министърът заяви, че страната е обезпечена с задоволително количество персонални защитни средства за идващите 6 месеца, само че, в случай че не се съблюдават ограниченията и заболеваемостта се усили, срокът може да стане по-къс. " Приключихме процедурите за поръчителство с месеци напред. Днес идват 1700 флакона ремдесивир - част от договорирана пратка за България, другата седмица още 4300 флакона чакаме " - изясни той. 

Проф. Ангелов предизвести жителите със признаци, лежащи в болница, да не гледат на ремдесевир като на панацея, защото всеки медикамент има странични резултати. В никакъв случай да не се прибягва до самолечение, а да се прави консултация с доктор. Очаква се скоро Европейска комисия да завърши договарянията за имунизацията и през април следващата година тя да бъде разполагаем на българите, които желаят да си сложат. 

" Изпитвам доста неприятно възприятие, когато виждам в интернет, че хора търсят малки врати да не съблюдават ограниченията " - призна министърът. 

Нито едно лечебно заведение няма право да откаже да одобри пациент, който се самоопределя като незабавен. Ако е позитивен за коронавирус, лечебните заведения имат протоколи за стерилизация, само че самият пациент би трябвало да изчака. 

Заболеваемостта и равнището на смъртност в България не са достигнали равнището в Белгия. За страдание българските жители не престават да търсят доктор късно, призна той.

" Вирусът се популяризира дифузно. Обмисляме зелени коридори за уязвими групи " - добави проф..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР