1400 българи ежегодно стават жертва на замърсения въздух. Стряскащата статистика

...
1400 българи ежегодно стават жертва на замърсения въздух. Стряскащата статистика
Коментари Харесай

1400 българи умират ежегодно от мръсния въздух |

1400 българи годишно стават жертва на нечистия въздух. Стряскащата статистика заяви пулмологът доктор Александър Симидчиев, който разгласи основаването на лекарска мрежа " Въздух за здраве ".

Мрежата сплотява 11 лекари от разнообразни медицински специалности от София, Перник, Стара Загора и Видин.

" Качеството на въздуха е 50% от това, което назоваваме околна среда. 1/3 от климатичните проблеми се дължат на въздуха. Малките замърсители на въздуха елементарно попадат в организма и провокират избрани болести, даже в мозъка. 400 млн. души страдат от фините прахови частици, сочи изследване в Съединени американски щати и няма долна граница на сигурност на равнището на замърсяване ", посочи пулмологът.

Д-р Михаил Михайлов, експерт по кожни и венерически заболявания, който модерира събитието, изрази готовността на представителите на лекарската мрежа да работят за подобряването на качеството на въздуха. Той акцентира ролята на институциите за решаването на този проблем, само че съобщи, че това е и въпрос на персонална отговорност. „ Ние като лекари желаеме да стигнем до хората и да разбираем, че всеки ден, когато вършим избор дали да се качим на градския превоз или да използваме персоналния автомобил, би трябвало да разбираме, че вършим избор за здравето, както на нас, по този начин и на хората, които обичаме. “, сподели доктор Михайлов.

Общопрактикуващият доктор от Перник доктор Никифорова, че главният проблем в града, в който практикува - Перник е потреблението на отопление на твърдо гориво през студените месеци. Тя се разгласи за екологично чист градски превоз, който съгласно нея би могъл да понижи замърсеността на въздуха.

Проф. Анжелика Велкова, ръководител Катедра „ Социална медицина “ във Факултета по публично здраве към Медицински университет-София акцентира, че  страната ни е в първата десетка на страните с най-мръсен въздух в света.

Специалистът по УНГ д-р Димитър Кехайов от болница " Лозенец " сложи акцент върху праховите частици, които се отделят от гумите на колите и предложи постоянно миене на улиците, с цел да се избегне повишението на концентрацията им във въздуха. 

" Тези фини частички се подвигат във въздуха на височина, на която могат да се вдишат, а са от най-канцерогенните фактори, предизвикващи тежки форми на белодробен карцином ", уточни той.

Доц. доктор Рада Маркова, педиатър, се спря на отражението на мръсния въздух върху подрастващите. По думите ѝ в България се следи повишаване на острите и обостряне на хроничните белодробни болести в детска възраст.

Лекарската мрежа „ Въздух за здраве “ ще продължи да уголемява своя кръг от медицински експерти от разнообразни специалности. Организацията си слага за цел през идната година да излезе с съответни рекомендации към институциите за ограниченията, които е належащо да се вземат в страната, с цел да се усъвършенства качеството на въздуха.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР