140-годишнината от Освобождението на България ще бъде тържествено отбелязано и

...
140-годишнината от Освобождението на България ще бъде тържествено отбелязано и
Коментари Харесай

Наши във Виена честват Освобождението на България

140-годишнината от Освобождението на България ще бъде тържествено маркирано и в БКИ " Дом Витгенщайн ", Виена. По традиция българите в Австрия от десетилетия означават тази светла годишнина, избрана през 1990 година и като народен празник.
Австрия е надълбоко обвързвана и исторически с битките на българите за избавление от османското господство. В културно-историческа вероятност може да се приказва за многовековни общоевропейски модели, формирали ненапълно и българската възрожденска интелигенция.
Освобождението на България дава и нов подтик в българско-австрийското духовно другарство.
В годината на ротационното Председателство на Съвета та Европа на Европейски Съюз на Рупублика България и на Република Австрия това историческо обусловено другарство намира израз и голям брой културни прояви в Австрия.
3 март ще отбележат и българите, живеещи в Австрия. По покана на БКИ " Дом Витгенщайн " българите и поканените австрийски посетители ще могат да изживеят трогателен концерт на фолклорния отбор " Драгостин фолк ". Подбраната от проф. Стефан Драгостинов стратегия дава обещание едно откровено родолюбиво наличие, с което многочислената българска общественост във Виена оказва и почитта си към плеядата борци за свободата на България, отдали живота и копненията си за свободна България.
Преди 140 година България се завръща в европейскоото семейство, а през днешния ден е поела и неговото председателство.
В тържествената стратегия присъединяване ще вземат и двете танцови групи във Виена - " Китка " и " Пендари ".
Тържествено слово ще произнесе Н. Пр. доктор Иван Сираков, дипломат на Република България в Република Австрия., а шефът доцент доктор Румяна Конева ще сервира одобрение от името на домакините - Българския културен институт във Виена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР