140 години ни делят от онзи мразовит ден, в който

...
140 години ни делят от онзи мразовит ден, в който
Коментари Харесай

Радев: Ако има нарицателно за героизъм, извисило се редом до Шипка, това е името на Плевен


140 години ни разделят от оня студен ден, в който европейските вестници прогърмяха: „ Плевен падна! “, само че малко на брой осъзнаваха същинското значение на тази вест. Плевен падна, с цел да се прероди България. След пет месеца на кървава блокада, съветските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на Освободителната Руско-турска война. Тази война, която раздруса най-дълбоките и видимо непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа.

Тя се трансформира в поврат, без който България през днешния ден надали щеше да съществува на политическата карта. Това съобщи в словото си по време на тържественото честване на 140 година от Плевенската епопея президентът Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента.

Ако има нарицателно за подвиг и всеотдайност, извисило се паралелно до свещения връх Шипка, това е името на Плевен. Днес обсадата на града назоваваме епопея. Победата бе заплатена с костници и приятелски могили на всички места из Плевенския край. Тук подвигът беше всекидневие. Оттук потегли оня път, минал през София и Шейново, с цел да доближи до османската столица и да възвести свободата, добави президентът.

Скъпи плевенчани, обръщам се към вас с думи на признателност, тъй като вие съхранявате загатна за тези кървави дни почтено и с възприятие за дълг.

Защото вашият град продължава да бъде същински мемориал на героите от войната. Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, само че здрав мост на националната памет, и когато това се съобщи на идващите генерации, след тях повода може да бъде единствено една – същинска, неподправена, национална благодарност и поклонение към хилядите войни, пристигнали от далечни земи, с цел да отдадат живота си за нашата българска независимост.

Но ние знаем доста добре, че нашата независимост не е получена безплатно. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и воини по бойните поля и скалистите върхове на бащината земя са скъп урок по национално достолепие.

Техният героизъм ние няма да забравим. Поклон пред починалите за Свободата българска! Да пребъде България!, съобщи още Румен Радев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР