140 души са заявили желание за бъдат евакуирани от Киев,

...
140 души са заявили желание за бъдат евакуирани от Киев,
Коментари Харесай

Външно очаква проблеми с евакуацията от Украйна заради полицейския час

140 души са декларирали предпочитание за бъдат евакуирани от Киев, заяви шефът на Ситуационния център към министерството на външните работи Антон Марков.

" Всеки миг ще бъдат паркирани рейсове на територията на дипломатическото ни посланичество и при обезпечаване на " зелен кулоар " ще им дадем указания да потеглят към посолството посредством приложението, което създадохме ", изясни той.

По думите да министър Теодора Генчовска евакуацията се затруднява от оповестения комендантски час в Киев, който стартира от 17 часа през днешния ден и е в действие до 8 часа в понеделник.

Трудно е, тъй като хората не могат да напущат домовете си. Търсим най-удачният метод да ги изведем. Създадохме специфична група под формата на приложение за искащите да се изтеглят. Сънародниците ни получават информация за часа и метода на потегляне, за зелените коридори. Имаме подготвеност да ги изведем, чакаме информация от украинска страна. "

Генчовска заяви, че от Киев хората ще бъдат изведени към безвредно направление, откъдето да се тръгне за България. На път към този момент са три рейса, в които с изключение на българи има и четирима италианци и двама украинци.

Утре от Одеса ще отпътуват още два рейса, които ще бъдат придружавани от полицейски екскорт. Генчовска предизвести хората, които считат да пътуват със лични коли, да поддържат цялостен контейнер, до момента в който изоставен територията на Украйна.

От Външно министерство увериха, че на граничните пунктове с Молдова има български дипломатически чиновници за оказване на помощ.
ТЕМА преди 21 минути 622 преди 1 час 1933 преди 2 часа 665
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР