140 българи продължават да бъдат блокирани в Киев, въпреки желанието

...
140 българи продължават да бъдат блокирани в Киев, въпреки желанието
Коментари Харесай

МВнР: Комендантският час в Киев затруднява евакуацията на българите

140 българи не престават да бъдат блокирани в Киев, макар желанието си да бъдат евакуирани, оповестиха от Министерство на външните работи на ексклузивен брифинг. Проблем обаче е оповестеният в украинската столица комендантски час, съобщи.

" Към сегашния миг в Киев е разгласен комендантски час от 17 часа тази към този момент до 8 часа в понеделник. Това доста затрудняват евакуацията на нашите сънародници, защото те нямат право да напущат домовете си и да се придвижват. Търсим със службите ни най-удачния метод за обезпечаване на безвреден кулоар, по който да изведем нашите сънародници ", разгласи външният министър Теодора Ганчовска.

" Министерство на външните работи има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с Киев и рейсовете. До няколко минути два рейса ще паркират пред посолството ни и чакаме зелен кулоар, с цел да може да изведен нашите сънародници безвредно ", сподели по време на брифинга министър председателят Кирил Петков. " Обстановката се трансформира в Киев, съветските войски се движат, тъй че обособените елементи на столицата са в друг режим сега ", изясни още министър-председателят.

Желаещите да се изтеглят наши сънародници са включени в специфична група чрез обществените мрежи. По тази линия българите ще бъдат осведомени за часа и мястото на потегляне, тогава когато може да се реализира зелен кулоар. От ситуационния център са в непрекъсната връзка с българите в Киев и с изключение на, че ги осведомят за протичащото се, те поддържат и техния дух.

" Чакаме информация от украинска страна. Основната задача е да изведем сънародниците ни от Киев в посока безвредно направление, което сега се търси от службите ни за сигурност. И от там да тръгнат за България. От Одеса към този момент са тръгнали три цялостни рейса. В тях с изключение на българи са качени четирима италианци и двама френски жители ", изясни министър Генчовска.

В неделя от Одеса е планувано да потеглят още два рейса, които ще бъдат придружавани от полицейски конвой. Сънародниците ни, които пътуват с коли се поучават да поддържат постоянно цялостен резервоара си с гориво.

На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически чиновници, които оказват помощ за безпроблемно прекосяване на границата и консулска помощ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР