140 българи притежават личен самолет или хеликоптер. Толкова наши сънародници

...
140 българи притежават личен самолет или хеликоптер. Толкова наши сънародници
Коментари Харесай

140 българи притежават личен самолет или хеликоптер

140 българи имат персонален аероплан или хеликоптер. Толкова наши сънародници са вписани в регистъра на гражданските въздухоплавателни средства. Общият брой самолети и хеликоптери на частни лица у нас надвишава 250, като по-голямата част от тях не са регистрирани в България, а в други европейски страни или Съединени американски щати, оповестява " Телеграф ".

Частници имат 12 реактивни джетове, които са и най-скъпите летателни средства, притежавани от наши сънародници. С най-скъпите самолети пътува Васил Божков. Това са магалуксозните Bombardier Global 5000 и " Чалънджър CL 601 ". Божков има и още 7-местна " Чесна Ситейшън " и реактивен " Лиърджет 60 XR ".

Вторият прочут предприемач, който има доста безценен аероплан, е Валентин Златев. Той е купил ултралуксозния поръчков " Лиърджет 60 XR " през март 2015 година, който преди този момент мащината е била  благосъстоятелност на банкера Цветан Василев.

Сред притежателите на самолети е и предприемачът Митко Събев, както и Валентин Захариев. Собственици на по-малки самолети са братя Диневи.

Любопитен факт е, че първият частен аероплан се появява в България преди 30 години. През 1992 година е платен с заем от авиационното сдружение " Ист-уест ".  Съдружниците купуват на остаряло седемместния " Бийч крафт Супер Кинг Ер-200 " от американска компания.

Машината е създадена през 1975 година. Купена е от Далас за 900 000 $. В София се употребява за чартърни полети. Илия Павлов е един от клиентиге по това време.

Бизнесмените Ветко Арабаджиев и Николай Банев, също имат аероплан и дружно основават първата в страната самолетна компания за ВИП транспорти. Идеята им е да оферират чартъри в региона на Балканите. Точно и около този план двамата се скарват и разделят бизнесите си.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР