14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще

...
14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще
Коментари Харесай

14 БГ плажа и яхтена марина посрещат туристите със „Син флаг“

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със документ „ Син байрак “. Така линиите с чист пясък и морска вода са с две повече спрямо предишното лято. Това са, „ Оазис “, „ Дюни “, „ Созопол Харманите “, „ Поморие Изток “, „ Несебър Юг ", “Слънчев бряг Юг “, „ Слънчев бряг Централен “, „ Слънчев бряг Север “, „ Свети Влас Нов “, „ Елените “, „ Слънчев ден “, „ Златни пясъци “, „ Албена “ и „ Бялата Лагуна “ и „ Марина Диневи “, написа Монитор.

Това лято централният плаж в Слънчев бряг откри туристическия сезон със „ Син байрак “, а с влиятелното отличие след няколко години спиране е и „ Златни пясъци “. За да се получи екосертификат „ Син байрак “ един плаж би трябвало да дава отговор на още 32 критерия по отношение на чистотата, ръководството на околната среда и организация, обучение и информация за околната среда, сигурност за посетителите и услуги, както и за отбрана на природата, на брега и крайбрежната зона, разясняват екоспециалисти.

Централният плаж в Слънчев бряг получава за първи път оценката, откакто от тази година ръководството бе поето от нов концесионер. Само за няколко месеца плажът беше видоизменен и след оспорвана международна конкуренция потвърди, че има място в листата с най-хубавите линии.

По цялото продължение на линията към този момент са сложени чадърите и шезлонгите, множеството от които са чисто нови. Пясъкът е изравнен, обезпаразитен и измит, оборудван е и медицински пункт с кола за спешна помощ и реанимационен екип. Назначени са чиновници по сигурността, които ще наблюдават през цялото лято за реда и спокойствието на туристите. За първи път по протежението на цялата линия са инсталирани пилони с по три лампи, които осветяват нощно време пясъка. Осигурена е свободната безвъзмездна зона на пясъка, която е 50 %. Мощни лампи са инсталирани по цялото продължение на линията и блестящо я осветяват през нощта.

Докато предходната година единственият плаж със наследник байрак край Варна бе на „ Слънчев ден”, това лято на сцената се завръща „ Златни пясъци “, като повода е усъвършенстваната пропускателна дарба на пречиствателната станция и дълбоководното заустване на отпадните води във вътрешността в морето. Именно морето край плаж „ Панорама “ в северната част на „ Златни пясъци “, където е пречиствателната станция, бе измежду най-проблемните сектори в последните години.

Въпреки 15-те отличени със „ Син байрак “ плажове у нас обаче съпоставяне демонстрира за какво сме към момента доста обратно в това отношение, да вземем за пример от Гърция, където те са над 500, напомнят експерти в туристическия отрасъл. Според тях съществува директна взаимозависимост сред степента на развиване на туризма и интереса към един регион или една страна и броя на присъдените Сини знамена. Пример за това са първенците в класацията – Испания, Гърция, Франция, Турция, Италия, Португалия, които имат най-вече знамена и се радват на забележителна посещаемост. 3 лева за втурване по ролба, 70 лева за полет с парашут.

Най-евтината атракция на градския плаж във Варна е ролбата. Само 2 лева е билетчето, а при платени 10 спускания, цената пада на левче. Най-ниски са цените за разходка с водно колело - 5 лева за час, до момента в който по курортите същото наслаждение излиза двойно. На Трета буна е единственият у нас блоб, като рисковото прекарване е налично за всеки над 14 г Ударната доза адреналин излиза 10 лева за 30 минути. В съседство с блоба търсачите на мощни чувства могат да покарат уейкборд. Еднодневна карта коства 45 лева, а двучасовото каране е 25 лева Бонусът за най-ранните гости е 5 лева по-малко.

На „ Златни пясъци “ към този момент порят вълните с водни ски против 40 лева за манш и с джетове, които се дават чартърен за 10 минути на същата цена. Двойно по-малко коства едночасовото премеждие с уиндсърф или карането на каяк.

На Северния плаж в Слънчев бряг е най-екстремният воден парашут, дълъг цели 350 метра. Десет минути полет с него коства 70 лева на човек, за двама цената е общо 120 лева Ивицата разполага с шест коридора за всевъзможни атракциони. По 20 лева коства сърфирането върху кръгове, банани и надуваеми дивани, теглени от моторница. Наемането на джет за 15 минути е 70 лева, за 30 минути – 120 лева Джетът може да се наеме и за 20 минути против 90 лева

С десетачка по-евтин излиза джета на Южния плаж в Слънчев бряг, а сърфирането върху банан там е 15 лева За полет с парасейлинг на „ Какао”, туристите заплащат по 70 лева, толкоз колкото и на останалите линии. Южният плаж в курорта предлага и познатите от предишното водни колела и то на национални цени. 30-минутна разходка за четирима коства единствено 15 лева, а за един час – 20 лева

На Южния плаж в Несебър работят две школи по уиндсърф, в които обучителен курс от 6 часа коства 300 лв.. Час сърфиране без инструктор е 40 лева На същата цена може да се наеме каяк или „ sup”, представляващо гребане върху дъска в изправена позиция. На линията може да се наемат водни кръгове и бабани против 20 лв. за 10-минутна разходка.

Близо половината от плажовете по Южното Черноморие остават без стопани този сезон. Причината е, че те са отдалечени, труднодостъпни или не задоволително атрактивни за евентуалните наематели. От общо 109 плажни линии досега са отдадени 57. Останалите 52 остават без стопани. Разчетите по общини сочат, че най-вече линии без спасители това лято ще има в община Царево, където неохраняеми остават 20 плажа, следвана от община Бургас с 12 безстопанствени линии. В община Приморско неохраняеми са останали 4 плажа, а в община Созопол са 3 линии. Никой не е поискал 5 плажа на територията на община Поморие и 8 в Несебърска. Сред неохраняемите в община Царево са трите северни линии и Попския плаж, също плаж "Ахтопол ", "Липите " и "Резово ". В община Несебър измежду линиите без спасители са "Обзор - детски лагери ", "Елените - Изток 1 " и "Елените - Изток 2 ", както и "Несебър - изток ".

В Община Поморие без наематели са "Лахана ", "Европа ", "Поморийска коса ", "Поморие - Север " и "Поморие - Буната ". В Бургас не са отдадени четирите плажни линии в Сарафово и още толкоз в квартал Крайморие, както и на плажа "Росенец " и "Отмални ", които са пренаселени през лятото. В Созопол най-посещаваните линии от тези, които остават без стопани са "Вромос ", "Къмпинг Черноморец " и "Алепу ". Всички останали са грижа на концесионерите и наемателите. Те са длъжни да обезпечат линиите.

От 32 плажа по Добруджанското Черноморие неохраняеми за този сезон остават 11. От тях 5 ще бъдат охранявани с държавни средства посредством регионална администрация – Добрич. Целта е да се обезпечи водно избавяне на най-посещаваните плажни линии, които не се стопанисват. Плажовете, на които ще се обезпечи с запас от страната водно избавяне през дейните летни месеци, са: „ Крапец - Север " - част 2 - 1 пост, „ Фиш-фиш " - 2 поста, „ Болата " - 1 пост, „ Дуранкулак - къмпинг „ Космос " - 1 пост, и „ Шабленска тузла - къмпинг „ Добруджа ", без част 4 - 2 поста. Общо 7 избавителни стационарни поста са планувани на петте плажа, като е планувано те да бъдат охранявани до 31.8.2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР