14 партии и 7 коалиции (общо 21) ще участват в

...
14 партии и 7 коалиции (общо 21) ще участват в
Коментари Харесай

Окончателно: 14 партии и 7 коалиции ще участват в изборите на 2 април

14 партии и 7 обединения (общо 21) ще вземат участие в предварителните парламентарни избори на 2 април, заяви на брифинг пред медиите заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, представена от „ 24 часа “.

Регистрацията на партия „ Правото “ е заличена по нейно искане. Преди изтегляне на жребия през вчерашния ден се е открило, че Вътрешна македонска революционна организация не е записала нито една кандидатска листа в нито един регион и затова за нея не е теглен номер в жребия за номерата на бюлетините, сподели Матева.

Регистрирани са всички кандидатски листи, които са постъпили в районните изборни комисии. В момента се прави инспекция дали претендентите дават отговор на условията да бъдат избирани.

Установено е, че двама претенденти са регистрирани допълнително от два региона и са заличени техните регистрации в третия регион, където последно е постъпила кандидатската листа. Установено е още, че трима претенденти нямат навършени 21 години и няма да ги навършат до деня на изборите, поради което регистрациите им са заличени. Днес до 17.00 часа партиите и обединенията, които са ги издигнали, могат да предложат други имена. До същия период партиите и обединенията могат да вършат промени в кандидатските листи.

Регистрирани са и двама самостоятелни претенденти – Веселин Марешки във Варна и Милен Милев в Ловеч.

Общо са регистрирани 5621 кандидатури, защото на доста места някои претенденти са регистрирани в два региона.

От 00.00 часа на 3 март стартира предизборната акция, като ЦИК насочва апел към политическите партии и обединения да водят положителна акция, да съблюдават положителния звук и нрави, и да съблюдават всички разпореждания на Изборния кодекс и решенията на ЦИК.

Избирателите могат да подават заявки за гласоподаване по сегашен адрес до 18 март. Могат да се подават и онлайн заявки. До 18 март могат да се подават и зявления за гласоподаване и хората с увреждания, които гласоподават с преносима секционна комисия.

До 7 март гласоподавателите, които живеят отвън страната или по време на изборния ден ще са отвън страната, могат да подадат заявление за това. До момента са подадени 25 000 заявки.

7 неправителствени организации и ОССЕ са регистрирани като наблюдаващи на изборите.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР