14 от общо 27 адвокатски колегии у нас призоваха Народното

...
14 от общо 27 адвокатски колегии у нас призоваха Народното
Коментари Харесай

14 от общо 27 адвокатски колегии скочиха срещу новите конституционни съдии

14 от общо 27 адвокатски колегии у нас приканиха Народното събрани да анулира избора на новите конституционни съдии. 

В тяхна позиция, изпратена до " Фокус ", се показва, че има несъгласие с решение на Конституционния съд. Тя е подписана от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян. 

Те приканват Парламента за " разсъдък, морал и отговорност " и анулация на решенията си от 19 януари тази година. С него ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и към този момент пенсионираният арбитър от Върховен касационен съд Борислав Белазелков бяха определени за конституционни съдии. 

С обнародването на решението в " Държавен вестник " стартира да тече и седемдневният срок, в който двамата би трябвало да положат клетвата си като конституционни съдии.

" Насрочването на окончателното гласоподаване в пленарна зала по-малко от 24 часа след чуването на претендентите още веднъж показва чисто формалния метод към процедурата и чувството за предрешеност на избора ", безапелационни са 14-те адвокатски колегии.

" Процедурата по желание на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание, породи извънредно огромна дискусия през последните седмици, както в юридическите среди у нас, по този начин и отвън тях. Начинът на избиране на претендентите и провелата се процедура, както и единствено чисто формалното съблюдаване на законовите условия за заемане на длъжността, повдигнаха значими въпроси ", пишат те в позицията си.   

" Кандидатурите за членове на Конституционният съд бяха импортирани в последния ден от открития период, без авансово публично разискване, без експертен спор, неприкритост и бистрота и без претекстове за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи правила на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, които според чл.91б от Конституцията, Народното събрание следва да съблюдава при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност.  

Отговорите на претендентите само и единствено на авансово заложени въпроси и лишаването на присъстващите при чуването, от опцията да слагат своите питания, провокира основателни подозрения по отношение на качествата и подготовката на претендентите.   

Насрочването на окончателното гласоподаване в пленарна зала по-малко от 24 часа след чуването на претендентите още веднъж показва чисто формалния метод към процедурата и чувството за предрешеност на избора. 

Съгласно чл.147, ал.3 от Конституцията за съдии в Конституционния съд се избират адвокати с високи професионални и нравствени качества, минимум с петнадесетгодишен юридически стаж. Считаме, че върховенството на закона не може да се реализира и подсигурява с уронване на престижа на Конституционния съд, посредством попълването му със съдии, неотговарящи на огромните условия, сложени от Конституцията. Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата страна, изисква членовете му да бъдат отлични адвокати с несъмнена осведоменост и потвърдени професионални и морални качества. Попълването на Конституционния съд с публично и професионално неприемливи фигури, може да има извънредно съществени и мъчно обратими последствия. 

С решенията си за избора на двамата претенденти за съдии в Конституционния съд на Република България, беше демонстрирано неприемливо неуважение на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд. Избирането на претендентите за период от девет години, както е отразено във взетите решения, е в несъгласие с Решение № 1 от 11.01.2024 година на Конституционен съд на Република България по к. д. № 17/2023г., в което ясно е признато, че: " Конституционен арбитър, определен или назначен след плануваното в член 147, алинея 2, изр. трето от Конституцията възобновяване на състава на Конституционния съд, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период от мандата, считано от конституционно дължимия миг за обновяването на състава на Съда. "  

В интервал, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на публично доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последствия и да докара до цялостно разрушение на публичния контракт – без който обществото на процедура стопира да съществува. Като юристи и адвокати не можем да следим безучастно сходни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в страната, водещи до разграждане на държавността.  

Призоваваме за разсъдък, морал и отговорност народните представители, които да анулират решенията си от 19.01.2024г. за избор на конституционни съдии.

Призоваваме Председателя на Народното събрание, Президента на Република България и Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в границите на пълномощията си да заявят ясна и безапелационна позиция по по този начин осъществения избор, който при реализирането си би опорочил по безвъзвратен метод активността на Конституционния съд като институция, която е финален поръчител на правовия ред ", пишат в позицията си адвокатските препоръки в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР