14 милиона лева ще получат училищата, за да купят лаптопи

...
14 милиона лева ще получат училищата, за да купят лаптопи
Коментари Харесай

Дават 14 млн. на училищата, сами ще си купуват лаптопи за работа онлайн |

14 милиона лв. ще получат учебните заведения, с цел да купят преносими компютри за учениците и педагозите, с които да работят онлайн при карантиниране или затваряне на учебни заведения. Парите се отпускат според държавно разпореждане, признато от Министерския съвет през днешния ден и показано от просветителния министър Красимир Вълчев след съвещанието.

" Приехме разпореждане, с което ще предоставим 14 милиона лв. по бюджетите на учебните заведения за закупуването на 16 хиляди портативни компютъра за 12 хиляди възпитаници и 4 хиляди учители. Това са средства от държавния бюджет, с които учебните заведения ще купят тези портативни устройства ", сподели министърът и добави, че се надява тези количества да бъдат купени " бързо, в идващите седмици, до края на годината ".

Устройствата ще бъдат употребявани и за работа с електронните дневници. Целта е във всяка класна стая да има опция за реализиране на електронно образование и работа с електронен дневник.

Средствата ще бъдат предоставени по бюджетите на учебните заведения посредством бюджетите на първостепенните разпоредители (т.е. общините за общинските учебни заведения и държавните за учебните заведения към МОН и други министерства), ще бъдат разпределени съразмерно на броя на учениците и учителите.

" Имаме близо 700 хиляди възпитаници и 90 хиляди учители с детските градини. Педагогическите експерти в учебните заведения са близо 67 хиляди Това, несъмнено, няма да разреши да бъдат обезпечени всички възпитаници и всички учители с устройства, само че чакаме и средствата от инструмента ReactEU, по който ще бъдат предоставени в допълнение 80 хиляди компютъра " - сподели министър Вълчев.

Той изясни за какво средствата ще се разпределят сред учебните заведения, а няма да се прави централна поръчка, по този начин:

" Проблемът ни е както с условията за централно възлагане и с нужните процедури за смяна на оперативната стратегия, по този начин и с това, че в международен мащаб има дефицит на създадени устройства поради нарасналото търсене, изключително когато става въпрос за огромни количества и огромни доставки. В комерсиалната мрежа могат да се намерят, евентуално могат да се намерят десетки и стотици устройства в един търговски обект, само че не и когато приказваме за хиляди ".

На учебните заведения ще бъдат сложени условия, на които би трябвало да дават отговор закупените от тях устройства, свързани с функционалността им. Тези условия няма да насочват към избран производител, акцентира министърът на образованието.

" Изискванията ще бъдат свързани по-скоро с това тези преносими компютри да бъдат функционални, най-много когато приказваме за учениците, да бъдат със подсилен корпус, да има touch екран и клавиатура, продължителност на батерията. Има подобен училищен клас устройства ", посочи Вълчев.

Министърът бе безапелационен, че към този момент не се планува изцяло затваряне на учебните заведения и уточни какви са данните за заболеваемостта.

" Към днешна дата 162 деца и възпитаници общо са с установени позитивни проби и 159 учители в учебните заведения и детските градини. Близо 30 дни са минали от началото на образователната година, това значи приблизително на ден по 5 ученика и по 5-има, 6-има учителя. При учениците по отношение на междинния брой инфектирани на 100 хиляди души процентът е 6, 7 пъти по-нисък. При учителите е напълно малко по-висок от междинния, т.е. не можем да приказваме за надпропорционален брой установени случаи в системата на образованието. 4.7 на 1000 са към днешна дата. Вчера карантинираните възпитаници и учители бяха 4 на 1000. Средно на ден от началото на образователната година имаме 3 на 1000 карантинирани. Тоест 99.7% от системата учи присъствено. Всички се надяваме обстановката да не се утежни доста, задачата ни е оптимално присъствено образование до края на годината. Най-голямата компликация чакаме по време на сезона на грипните вируси или седмиците на грипните вируси ", сподели още Красимир Вълчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР