14 мерки на стойност 2 милиарда лева ще предложат депутатите

...
14 мерки на стойност 2 милиарда лева ще предложат депутатите
Коментари Харесай

14 мерки на стойност 2 млрд. лв предлагат от Продължаваме промяната

14 ограничения на стойност 2 милиарда лв. ще предложат депутатите от "Продължаваме смяната " на идващия съдружен съвет, очакван за на следващия ден. Това заяви Андрей Гюров, ръководител на ПГ на "Продължаваме смяната ".

Средствата са в допълнение събрани в бюджета и могат да бъдат употребявани без да се нарушава бюджетната рамка, акцентира Гюров.

Мерките, които предлагаме, са основани на два съществени правилото: от една страна, желаеме да подпомогнем най-уязвимите - пенсионерите и тези с ниски приходи и въпреки това - да подпомогнем бизнеса, с цел да може да продължи да бъде мотор на стопанската система, изясни Гюров.

Предлага се съществено нарастване на пенсиите - най-малката да стане от 370 на 450 лева, както и съразмерно нарастване на останалите пенсии. Целта е нарастването да изпреварва до момента насъбраната инфлация. Предлагаме да се вдигне оптималният предел на пенсиите на 3400 лв. - по този метод хората, които са се осигурявали на високи приходи, ще могат да получават съответна пенсия, добави Гюров.

Тези две ограничения ще бъдат включени в пакета от 1 юли, а от 1 октомври се планува преизчисление на пенсиите с променено швейцарско предписание. Ние предлагаме за в бъдеще и ще бъде направено за всички пенсии от 2008 година насам е да се усилват пенсиите с по-голямо нарастване на база на инфлацията и осигурителния приход.

За работещите родители - усилва се данъчното облекчение от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. Тези облекчения ще могат да се употребяват на тримесечна база.

Предлага се и финансово компенсиране на крайните консуматори на горива - до 50 л горива на месец. Предложили сме няколко разновидността и ще забележим кой механизъм ще бъде определен от министерството на финансите, добави Гюров, представен от Българска национална телевизия.

Предвижда се още понижаване на Данък добавена стойност за парното, тъй че всички да усетят незабавно разликата в сметките.

За микро и междинния бизнес се предлага нарастване на прага за регистрация на Данък добавена стойност на 100 000 лв., което ще понижи доста административната тежест.

Освен това - освобождение от акцизи на електрическа енергия и природен газ, които се употребяват за моторно гориво.

Не чакаме да имаме съществени различия с нашите съдружни сътрудници. Множество ограничения се обсъждаха, добави Гюров.

По-рано през днешния ден министър-председателят Кирил Петков, заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея е била разисквана схемата за обезщетения за месец май, както и законодателни оферти, свързани със Закона за енергетиката.

Разговорът беше доста градивен и се обединихме към обезщетения от май и юни, разгласи министър председателят Кирил Петков. Това дава опция бизнесът да няма терзания за май и юни. Обсъдихме и триумфите на българското държавно управление с договарянето на доставките на газ дълготрайно, сподели Петков.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР