14-годишно наблюдение на Черно море от страна на учени от

...
14-годишно наблюдение на Черно море от страна на учени от
Коментари Харесай

Нещо ужасно може да се случи във водите на Черно море

14-годишно наблюдаване на Черно море от страна на учени от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ откри, че стоплянето на зимите напоследък може да докара до промени във водния басейн. Те от своя страна могат да се отразят на животинския свят в него и на туризма по Черноморието, съобщи БНР.

Учените анализирали солеността, плътността и температурата на Черно море и разкрили, че по-меките зими напоследък затоплят неговия междинен пласт, който разделя богатите на О2 повърхностни води от безкислородните дълбоки водни маси.

Слоят се е променял и в предишното, само че в никакъв случай не е бил толкоз топъл, безапелационни са учените, които допълват, че ядрото му се е затоплило с 0,7 градуса по Целзий през последните 14 години.

Постепенното размиване на този пласт може да улесни проникването на дълбоките безкислородни води в горния пласт, което би имало незнайни последици за морската екосистема, показват откривателите.

Според тях новото изследване допуска какво може да се случи с океаните на земята при непрестанно затоплящ се климат.

Учените акцентират още, че в случай че наклонността изтъняване на междинния пласт вода в морето продължи, от дъното на водния басейн към неговата повърхнина може да стартират да се издигат сулфиди, корозивни и нездравословни субстанции и това да се отрази на морския скотски свят и на туризма.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР