14-годишно дете губи живота си на зъболекарския стол. На 14

...
14-годишно дете губи живота си на зъболекарския стол. На 14
Коментари Харесай

Да загубиш детето си на зъболекарския стол: Екипът, който 40 минути не вика линейка, е оправдан

14-годишно дете губи живота си на зъболекарския стол. На 14 юни 2016 година то е признато в дентален център за интервенция на киста. На съпътстващия родител е обяснено, че интервенцията ще се организира с безобидна анестезия и няма нищо ужасно за детето. Оказва се, че е сложена интубационна упойка, която " не е напълно безобидна ".

Това описа в „ Тази заран “ бащата на умрялото дете Валери Захариев.

Някои избират след завършването си да продължат кариерата си в чужбина

„ Според съдебно-медицинската експертиза въобще не е трябвало да се прибягва до тази анестезия. С оглед размера на трудност на самата интервенция, която е от дребен до междинен, специалистите са на мнение, че интервенцията е трябвало да се организира с различен тип анестезия – местна или местна със седация “, изясни още той.

Валери Захариев уточни, че на майката, която е съпътстващият родител, не ѝ е била разяснена листовката на самата анестезия, че тя носи опасности.

„ Тя е излъгана, казано ѝ е, че ще бъде приложена безобидна анестезия. Като се прибра у дома, сподели, че всичко е обикновено. Докторите подсигуряват, че това е нещо рутинно, безобидно и ние си заведохме детето “, разяснява бащата.

Установено е, че са взимали за услугата сред 200 и 400 лева

Ситуацията е извънредно рядка. Смъртните случаи при слагането на такива упойки са едно на един милион.

„ Изобщо не е трябвало за самата намеса да бъде предлагана тази анестезия. Експертите, трима доктори са безапелационни, че тази анестезия не би трябвало въобще да се ползва “, уточни Валери Захариев.

Те упрекват медиците, че не са ги предизвестили за рисковете от анестезията и са викнали кола за спешна помощ прекомерно късно

„ Когато положението на детето внезапно се утежнява, вместо да се реагира професионално и да се потърси помощ, да се извика 112, те го държат 40 минути в клиниката, откакто знаят, че те изобщо не могат да му оказват помощ. След 40 минути викат необорудвана частна кола за спешна помощ - единствено с цел да не остане позвъняване към 112 в регистъра. Те го закарват след един час в „ Пирогов “, който е единствено на седем-осем минути, без витални индикатори “, разяснява бащата на умрялото дете.

Те ще апелират условните присъди за гибелта на сина им

„ Никога няма да не помни думите на професор Гаврилова в „ Пирогов “, която споделя, че в случай че детето е било закарано навреме, има шансове да живее “, добави още той.

Антидотът, който е можел да се приложи, не е позволен в България, само че го има в регистъра. Проблемът е в неналичието на реакция, считат родителите на умрялото дете.

Според окончателното решение двама от обвинените – ръководители на клиниката, са оправдани, а анестезиоложката е наказана на една година условно с три години изпитателен период,, което съгласно родителите на умрялото дете е „ замазване на очите “ при „ незаконна немърливост “.

Семейството споделя, че мъчно си е намерило и юрист – един се е отказвал заради здравословни аргументи, различен – заради задължения в чужбина.

Валери и Албена Захариеви благодарят на юриста, който остава до тях през годините – Пламен Димитров. Те ще се съветват с него, с цел да решат дали да отнесат случая към европейския съд.

Майката на детето към момента търси отговор на въпроса за какво 40 минути не са подхванати никакви дейности, а най-после е извикана частна, необорудвана кола за спешна помощ.

„ Колко е долно, гадно и мръсно да се прикрие нечия гибел? “, попита Валери Захариев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР