14-годишният Сашко от Перник и баща му Александър Цветанов се

...
14-годишният Сашко от Перник и баща му Александър Цветанов се
Коментари Харесай

Бащата на Сашко: Напълно разбирам как се чувстват родителите, но Ивана може нарочно да се крие

14-годишният Сашко от Перник и татко му Александър Цветанов се включиха в издирването на 17-годишната Ивана, която е в неопределеност от 6 дни.

Сашко, както и Ивана провокираха вълна от съпричастност, а момчето изчезна на 11 ноември 2022 година в гориста околност край Перник. Сашко беше откри на 19 ноември, 8 дни по-късно, а за претърпяното и препоръките приказва бащата Александър Цветанов, съобщи ИНФОМРЕЖА.

„ Ние участвахме в издирването на Ивана в неделя. Обясних му, че търсим едно момиченце и той ме разбра. Прекарахме целия ден там, търсихме в паркове, огледахме къщи, дворове…Случаят с Ивана е малко по-различен от нашия и тя може преднамерено да се крие “, разяснява Александър Цветанов. Той изяснява, че изцяло схваща по какъв начин се усещат родителите на Ивана, тъй като той е бил в същата обстановка дни наред.

„ Това е нещо извънредно, по-лошо е и от гибелта. Напълно разбирам по какъв начин се усещат родителите, не мога да ги атакува. Аз по цели нощи обикалях в гората, в един миг ти е толкоз затормозена душeвността, че човек не знае какво прави. Аз ги разбирам изцяло хората, тъй като те са изпаднали в жестока меланхолия “, сподели още бащата на Сашко.

Той има желание да направи фондация за Сашко, която да образова експерти за работа с проблематични деца. „ Нашите експерти, които са логопеди, психолози и ресурсни учители би трябвало вярно да ги образоваме да работят с тези деца, а ние от своя страна също да се занимаваме повече с децата, да им се обръща внимание. Що се отнася до Ивана, аз имам чувството, че ще се откри жива и здрава, имам вяра го. Имах същото чувство и когато Сашко изчезна “, съобщи Александър Цветанов.

Издирването на Ивана продължава 6-и ден. Момичето изчезва на 22 февруари от учебното заведение, откакто оставя телефона си в класната стая. Сигналът в полицията е подаден същия ден към 20 часа, като детето е оповестено за общодържавно търсене.

Продължават и през днешния ден издирвателните дейности по установяването на изчезналото момиче от Дупница. На терен са служители на реда, жандармеристи, пожарникари, горски чиновници и доброволци, оповестяват от полицията.

Само преди ден се появи и втора диря от Ивана. Профилната фотография в обществените мрежи на момичето беше заменена към 16 часа през вчерашния ден. Все още не е ясно кой е трансформирал фотографията, защото телефонът на детето е в полицията.

Не е ясно и дали единствено тя има достъп до профила си и в случай че е по този начин – по какъв начин и от кое място е съумяла да промени фотографията си.

Властите към този момент са известени и стартира инспекция. Ще се ревизира също по този начин дали родителите ѝ не са създали смяната и в случай че е по този начин – за какво.

Снимката е изменена и в профилите ѝ в Инстаграм и TikTok.

Това е втората диря от Ивана, откакто бе намерено якето ѝ. Дрехата беше открита от проверяващите на основен път ден след изгубването на детето от учебно заведение.

„ До момента дейностите ни не се увенчават с триумф, което ме навежда на мисълта, че има опция момичето да не се намира на територията на община Дупница. Поради което интензивно поддържаме връзка и взаимоотношение с сътрудниците от прилежащите регионални дирекции “, разяснява преди ден и шефът на ОДМВР – Кюстендил старши комисар Светослав Григоров.

След изгубването на детето кметът на Дупница Първан Дангов инициира открит диалог по тематиката с деца, които имат психически проблеми. Разпоредил съм вътрешна инспекция във всички учебни заведения на територията на община Дупница. До 8 март ще чакам да ми бъде възложен лист от учебните заведения за деца с проблематично държание, заяви кметът на Дупница Първан Дангов.

По отношение на Ивана, той разяснява, че се касае за дете с наследствени проблеми в държанието. „ Това очаквам да го потвърдят и здравните управляващи. Тя е дете, с което е би трябвало да работи здравната система, просветителната система, фамилията, учебното заведение, с цел да не си приказваме за акции по търсене. Ще предизвиквам един открит диалог сред институциите, с цел да създадем предварителна защита. Оказва се, че в страната никой не се грижи за децата в това положение. Системата някъде не работи, а коренът би трябвало от фамилията в тази история “, разяснява още Дангов.

А от учебното заведение на Ивана оповестиха, че тя не е унизена. „ До този миг в учебното заведение не е постъпило документално заявление от страна на родителите на Ивана, че тя е жертва на учебен тормоз. В нейния клас, който е 11 а клас, има други възпитаници от тази година, които са със специфични просветителни потребности. В тази връзка в класа на Ивана е работено за образуване на съпричастност във всички съученици. Обяснявано е на всички деца и те не престават да демонстрират приемливост, доколкото това е допустимо. В никакъв случай обаче не е имало някакъв тормоз – устен или физически, съобщи учебният психолог Галина Симеонова.

Директорът на Професионалната гимназия по хранително-вкусов и химични технологии в Дупница, Виолета Савова разяснява случая по този начин: Не децата тормозеха Ивана, а бих споделила, че тя с държанието си тормозеше децата. Тя нарушаваше образователния развой. Класната беше компактно до децата и в последните месеци класната се беше трансформирала в бавачка на Ивана “, сподели и Савова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР