14-годишен рекорд в цените на зеленчуците отбелязахме тази пролет. Поскъпването

...
14-годишен рекорд в цените на зеленчуците отбелязахме тази пролет. Поскъпването
Коментари Харесай

100% скок в цената на картофите очакват производителите

14-годишен връх в цените на зеленчуците отбелязахме тази пролет. Поскъпването беше предвидимо и то бе планувано в студиото на " Говори в този момент " от специалистите още през предходната есен. Причината несъмнено, по-високите разноски за отоплението на оранжериите.

100% скок в цената на картофите обаче чакат в този момент картофопроизводителите. Тук казусът идва от цените на торовете.

Поскъпването на торовете, препаратите и горивата са толкоз осезаеми, че разноските към този момент са непостижими за всеки картофопроизводител. Това съобщи в " Говори в този момент " Тодор Джиков, ръководител на Национална асоциация на българските картофопроизводители.

Открито заявяваме, че надали ще можем да си позволим да приключим годината, занапред стартират още по-сериозни разноски. Апелирам към Министерство на здравеопазването, Министерски съвет, министерство на финансите да създадем всичко належащо, с цел да спасим производителите от банкрут, изясни той. Според него, над 50% от производителите няма да могат да покрият разноските си.



Единственият метод да се защитим са митингите, добави той. Апелираме и към българските мениджъри на вериги да ни поддържат и да избират български картофопроизводители като снабдители, съобщи той.

Днес разбрахме, че следващата година към този момент няма да участваме като картофопроизводители в обвързана поддръжка за европейски дотации, тъй че чакаме помощ. За нас от 300 до 400 лева на декар би трябвало да е поддръжката. Говоря за същинските производители, съобщи Джиков.

Вижте повече детайлности във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР