14 години, след като унгарският премиер Виктор Орбан отново се

...
14 години, след като унгарският премиер Виктор Орбан отново се
Коментари Харесай

Ще си намери ли Орбан майстора?

14 години, откакто унгарският министър председател Виктор Орбан още веднъж се върна на власт и от този момент не е я пуска, като води целеустремено страната си по пътя на нелиберализма, много унгарци бяха изгубили вяра, че нещо може да се промени.
 Петер Мадяр. Снимка АП/БТА
Сега Петер Мадяр, някогашният член на елита на ръководещата партия " Фидес ", потегля на задача да убеди сънародниците си, че Орбан би трябвало и може да бъде свален от власт.

" Преди два месеца никой не ме познаваше в Унгария. Днес имаме най-голямата политическа проява ", изяснява той в изявление пред " Гардиън ".

Девет вечерта в събота е, а Мадяр е седнал в кафене покрай унгарския парламент с чаша Кока-Кола след края на дългия ден, който той се надява, че ще бъде превратна точка за Унгария.

Няколко часа по-рано той оглави проява от десетки хиляди пред постройката на Народното събрание в Будапеща. Протестиращите пяха дружно и се държаха за ръце, а Мадяр ги прикани да оставят идеологическите разлики настрани и да се обединят в името на друго бъдеще за Унгария. 

Те минаха в шествие до Народното събрание в извънредно топлото пролетно време, а някои от тях скандираха: „ Не се опасяваме! “ и „ Орбан, оставка! “.

Много стачкуващи бяха облечени в националните цветове: алено, бяло и зелено, или носеха националното знаме. " Фидес "  използва употребява тези знаци като свои, лични, през миналите две десетилетия, показва Ройтерс.

43-годишният съперник на Орбан доби необятна известност през февруари, откакто направи шокиращи разкрития за вътрешните каузи на държавното управление. Той открито влезе в спор със настоящето ръководство като отиде при прокурор със сигнали за корупция и направи обществен запис на някогашната си към този момент брачна половинка Юдит Варга, която беше министър на правораздаването и след абсурда тряваше да подаде оставка.

Така Мадяр показа доказателства и онагледи това, което той назовава, корупция по високите етажи на властта. Той упрекна началничката на канцеларията на Орбан Антал Роган в управление на централизирана пропагандна машина. В публикувания запис на диалог Юдит Варга разказва в детайли опит на старши асистент на Роган да се намеси при положение на рушвет. Прокуратурата в този момент изследва тези изказвания.

Разследването идва в политически сензитивно време за Орбан преди изборите за европейски парламент през юни и следва абсурда по обвинявания за прикриване на полови похищения в държавен дом за деца, поради който през февруари бяха отстранени двама негови основни политически съдружници – някогашната президентка Каталин Новак и Варга.

Според данните на организацията за изследване на публичното мнение „ Медиан “ от средата на март, 68% от гласоподавателите са чували за излизането на Мадяр на политическата сцена, а 13% от тях споделят, че има възможност да поддържат негова партия.

Той към този момент се разграничи от разправящите се между тях опозиционни партии, разкритикува и тях, и прикани привържени и на консерваторите, и на левите, и на либералите да станат част от неговото придвижване.

" Целта, несъмнено, е да създадем партия, която да може да взе участие в евроизборите на 9 юни ", изяснява Мадяр като прави оценка поддръжката, която би получил, на към 15-21 %.

Той ще води листата, само че неговите планове били не да върви в Брюксел, а да се отдаде на партийно строителство в Унгария.

На въпрос какво го отличава от останалите съперници на Орбан, Мадяр, който доста разчита на обществените медии за разпространението на новия си политически бранд, изяснява, че той е вътрешен човек за ръководещата партия.

Твърди, че може да е непознато политическо лице, само че не е без опит. Посочва годините си като посланик в Брюксел, бившето си участие в ръководещата партия, връзките си с хора, които вземат решения... Твърди и че има визия за Унгария.

Управляващите отхвърлят обвиняванията му в корупция, пробват се и да го компрометират. Но новото опозиционно придвижване е раздрусало партията на Орбан. Контролираните от властта медии бълват материали, които нападат Мадяр. Последно той е нападан поради обвинявания от бившата си брачна половинка и министърка на Орбан, че той я е тормозил по време на брака им. Мадяр отхвърля изказванията, назовава ги част от пропагандната акция против него.

Много от опозиционните политици обаче са обезпокоени от Мадяр и тактиката му като се притесняват, че той ще размие още повече така и така парцелирания избор против Орбан.

Мадяр съпоставя напъните си да промени обичайния политически пейзаж с пътя на френския президент Еманюел Макрон, който напусна социалистическата партия и сътвори лично центристко придвижване.

" Това е моята цел, да бъде в центъра ", споделя той като прибавя, че има някои общи неща с опозицията, и някои - с Орбан.

Посланията му са главно фокусирани върху вътрешните проблеми, в частност битката с корупцията и повишението качеството на живот на унгарците.

Той подлага на критика Брюксел, само че въпреки всичко прибавя, че Унгария е член на клуба и би трябвало да се държи по този начин.

Според него позицията на Европейски Съюз по отношение на Орбан е помогнала на ръководещата партия. " Вярвам в мощни страни членки и в мощен Европейски Съюз ", споделя той и прибавя, че не харесва изключително концепцията за федерална европейска супердържава.

Зарича се, че ще постави завършек на непрекъснатите конфликти на Унгария с Европейски Съюз поради нарушаването на разпоредбите на съюза.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР