14 души, сред които и един от заместник-директорите на Централния

...
14 души, сред които и един от заместник-директорите на Централния
Коментари Харесай

Грешки на охраната довели до бягството от Централния софийски затвор

14 души, измежду които и един от заместник-директорите на Централния софийски затвор, ще са обект на дисциплинарна инспекция поради бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Това разгласи заместник-правосъдният министър Николай Проданов. Дали те ще бъдат глобени ще стане ясно до два месеца.

Днес би трябвало да бъдат оповестени и  заключенията от отчета на работната група, основана да откри по какъв начин на територията на Централния софийски затвор са импортирани оръжията, които Пелов и Колев използваха по време на бягството си, заяви в ефира на " Хоризонт "  заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов. Пелов е разполагал с револвер, а Колев - с нож.

Докладът на проверяващата комисия е бил подготвен още през вчерашния ден, когато е бил и крайният период: 

" Документът показва в детайли механизма на бягството,  какви са поредните крачки на двамата нарушители, тъй че от спалното помещение най-сетне да се озоват на независимост. И несъмнено, е съсредоточен и върху минусите в организацията и върху човешките неточности, които са способствали за това бягство ", сподели Проданов.

Той призна, че има неточности от страна на надзорно-охранителния състав.

" Правила има, мисля, премного – на всеки един пост да вземем за пример в пандиза има една специфична директива, в която е казано какви са правата и отговорностите на съответния постови надзорник. Вероятно част от тези отговорности обаче не са изпълнени. Някои от тях може би не са изпълнени както би трябвало и тук можем да създадем връзка може би с неналичието на опит нашите чиновници, може би и с проблеми в тяхната подготовка ", разяснява той.

В отчета са посочени съответни имена на чиновници, които съгласно комисията са позволили неточности в своята работа и по тази причина тя излиза с предложение по отношение на тях да бъдат заведени дисциплинарни производства, добави зам.-министър Проданов. 

Разследването досега обаче не е открило към момента по какъв начин оръжието е било импортирано на територията на пандиза: 

" Огнестрелното оръжие е проникнало, несъмнено, извън... по някакъв канал и за прочут интервал от време то е било някъде укривано. В последния момент – т.е. в деня на бягството, то е било в спалното помещение. ", съобщи още Проданов.

По отношение на хладното оръжие, разновидностите са още по-многобройни, тъй като " едно хладно оръжие може в действителност да се създаде и ние досега не сме наясно дали това е заводски нож или самоделка. Но това не е толкоз значимо, значимо е по какъв начин е могло огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на нарушител, в случай че нашите надзиратели носят службата в пандиза освен без оръжие, само че те нямат у себе си белезници, нямат и палки, в действителност нямат нищо ", коментира Проданов. 

Утвърдена процедура в множеството страни по света е огнестрелно оръжие да не се носи вътре на територията на пандизите, добави той. " Съотношението сред пандизчиите и надзирателите във всеки затвор е в интерес на пандизчиите и може да се стигне до обстановка, при която по чисто физически път неколцина пандизчии да атакуван надзорник, да му вземат оръжието и по този метод да се въоръжат. По различен метод стои въпросът с помощните средства. Аз и до момента си мисля, че не би било зле нашите чиновници на територията на пандиза да имат и белезници в себе си, да имат и палки, и да ги носят непрекъснато. Тук обаче има съображения (против – бел. ред.), свързани с достолепието, с достойнството на лишените от независимост. А що се отнася до някои по-усъвършенствани помощни средства, там главният проблем е тяхната висока цена – така нареченият " тейзър " струва  4000 лв. дружно с нужните допълнения. Към сегашния миг се оказва, че има по едно такова оръжие във всеки един от 12-те пандиза у нас ", показа още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР