14 души се наблюдават във ВМА. Те са настанени с

...
14 души се наблюдават във ВМА. Те са настанени с
Коментари Харесай

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА! 14 души под наблюдение във ВМА

14 души се следят във ВМА. Те са настанени с грипна симптоматика - със зачервено гърло, кашлица, няколко от тях с пневмония. Това заяви шефът на ВМА и началник на основания поради ковид Кризисен щаб Венцислав Мутафчийски на постоянния брифинг пред болничното заведение.

От тези 14 души четирима са непознати жители - японец, португалец, италианец и египтянин. Останалите са българи, пътували в близко време до рискови дестинации.

Резултатите от проучванията им се чакат през днешния ден следобяд.

Засега няма доказан случай на ковид в двете лаборатории - ВМА и Националната референтна лаборатория. В страната има настанени в разнообразни лечебни заведения пациенти, като Мутафчийски призна, че за някои от случаите щабът схваща от медиите.

Мутафчийски даде доклад и за извършената сполучливо евакуация с държавния аероплан на групата деца от Каварна, които бяха на образование наоколо до Милано. Тази нощ те дойдоха сполучливо на летището във Варна, придружавани от полк. доцент Димо Димов, шеф на Катедра "Медицина на бедствените обстановки " към ВМА.

По време на полета нито един от пасажерите не е показал болестна симптоматика. При направените прегледи след идване на българска земя също не са установени проблеми - и децата, и преподавателите им са в положително здравословно положение.

Няма да бъдат приети в болница, защото не демонстрират каквито и да било признаци на заболяването. Дадени са им спомагателни инструкции и е предложено да си останат у дома, до момента в който премине карантинният интервал от 14 дни. Създадена е организация от болница "Св. Марина ", в случай че се наложи, да бъдат приети в болница.

В идващите дни най-вероятно ще се появят и първите случаи на ковид у нас, чака и началникът на детското поделение в Инфекциозна болница доцент доктор Атанас Мангъров. "Ще се потвърдят, тъй като най-вероятно ги има, само че просто не сме ги удостоверили - няма доказан случай ", уточни той в студиото на БиТиВи.

Мангъров цитира данни от публикация в американско профилирано издание, които сочат, че 81% от потвърдените случаи в Китай са леки - т.е. при тях няма безусловно никаква потребност от хоспитализация. 14% са случаите, в които пациентите демонстрират клинични признаци, и едвам 5% са тежко болните.

По думите му обстановката с ковид е аналогична с грипните епидемии всяка година. "Няма по какъв начин да се скрием от това нещо, това е като естествено събитие, като годишните епидемии от грип ", съобщи Мангъров, призовавайки най-много за успокоение.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР