14 декември се очертава да бъде знакова дата за европейските

...
14 декември се очертава да бъде знакова дата за европейските
Коментари Харесай

Meta ще пусне новата социална мрежа Threads в ЕС на 14 декември

14 декември се обрисува да бъде знакова дата за европейските консуматори на обществени мрежи, тъй като тогава Meta ще показа Threads – своята нова обществена мрежа, която закупи известност в Съединени американски щати и Обединеното кралство. Там тя бе пусната през юли. Това събитие дава обещание да внесе пресен привкус в сегмента на европейските обществени мрежи, разширявайки хоризонтите на взаимоотношение на жителите на Европейския съюз (ЕС) в цифровото пространство.

Обратното преброяване, показващо времето до старта на платформата в Европейски Съюз към този момент може да се види на уеб страницата на Threads. То обаче не може да бъде забелязано в страните, в които Threads към този момент е налична и действа. В приложението Instagram европейските консуматори могат да намерят цифрова покана за Threads, която включва QR код и времето за пускане на платформата, което може да варира според от страната на потребителя.

Meta към момента не е направила никакви публични известия по отношение на стартирането на Threads в Европейския съюз. Забавянето на стартирането на Threads в Европейски Съюз се дължи на споразумяване на проблеми с локалните регулаторни органи. Както Кристин Пай – представител на Meta означи по-рано, повода за това е „ регулаторна неустановеност “, която евентуално е обвързвана със строгите условия на двата нови закона за цифровите услуги (DSA) и за цифровите пазари (DMA), признати в Европейски Съюз предишното лято.

Съгласно тези регулации Meta, дружно с други огромни софтуерни компании, най-вече основани в Съединени американски щати е обозначена като „ gatekeeper “ или „ страж на входа “. Това задължава компанията да съблюдава прецизно законодателството на Европейски Съюз, в това число при ръководството на единодушието на потребителите за събиране и потребление на техните данни.

Едно от основните условия на ЗЗЛД е европейските консуматори да не бъдат проследявани или профилирани за задачите на целевата (насочената) реклама без тяхното единодушие. „ Gatekeepers “ също по този начин би трябвало да дават на потребителите опцията да отстраняват авансово конфигурирани приложения и да подсигуряват обективни, рационални и недискриминационни условия за достъп до платформата.

Все още не е известно дали са направени промени във функционалността на Threads, с цел да се спазят новите условия в Европейски Съюз. Въпреки това фирмите, получили статут на „ пазачи “, ще би трябвало да съблюдават условията на DMA. При неспазване на това условие те могат да бъдат санкционирани с до 10% от световния си годишен оборот, а при наново нарушаване – с до 20% от тази сума.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР