14 ч. - 125 гласа за отстраняването на Никола Минчев.

...
14 ч. - 125 гласа за отстраняването на Никола Минчев.
Коментари Харесай

Никола Минчев беше отстранен със 125 гласа като председател на 47 НС

14 ч. - 125 гласа " за " отстраняването на Никола Минчев.

Цялата група на ГЕРБ и Възраждане, 20 души от Има Такъв Народ, и всички без един от Движение за права и свободи гласоподаваха за отстраняването на ръководителя на Народното събрание.

Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и петимата самостоятелни депутати дадоха гласове " срещу ", които обаче събраха единствено общ брой от 113.

Никола Минчев гласоподава " въздържал се " при вота за промяната му. В гласуването взеха присъединяване 239 от 240 депутати. Единствено Делян Пеевски (ДПС) не участва на съвещанието.

Премиерът Кирил Петков благодари на Минчев за " в действителност добре свършената работа и за това, че води Народното събрание по най-диалогичния метод, който можеше ".

" Една коалиция, която се образува от Движение за права и свободи, Възраждане, ГЕРБ и хора, останали в Има Такъв Народ, взеха решение, че без значение от неговите професионални качества, ще гласоподават срещу него. Когато започнахме със служебния кабинет, осветихме огромните схеми в ББР. Когато спечелихме изборите, имахме съдружен сътрудник, който е доста подвластен. Но пътят е един, смяната идва и малко по малко България ще бъде друга ", сподели той.

13:50 ч. - Мирослав Иванов, зам.-председател на 47 Народно събрание: " Мотивите са страничка и половина и никой не излезе да аргументира всъщност настояването за оставка - тъй като няма нито един рационален мотив. Никола Минчев е спазвал правилника повече от всеки различен в тази зала. Допусна неточност един път, която призна и се извини на засегнатите. Парламентаризмът не е силата на болшинството, а се съдържа в дебата, причините, морала и това да гласуваш по съвест. Залогът е огромен и през днешния ден залогът на всеки глас ще е " гласоподавам по ползи " или " гласоподавам по съвест " Вярвам, че в случай че се явим на избори, още веднъж ще сме дружно и ще ги спечелим за повторно ".

13:41 ч. След замяна на реплики с Христо Иванов, Тома Биков разгласи, че ГЕРБ има решение за " излаз " от рецесията - " България да избере естествен човек за министър председател, човек, който може да води разговор, който е отзивчив, който не лъже Европа и България за щяло и нещяло ".

" Ние ще сме подготвени да вършим жертви в името на това да бъде възобновен политическия разговор, вие обаче също би трябвало да сте подготвени за жертви - да обясните на гласоподавателите си, че страната не може да продължи по този метод, и първата стъпка е свалянето на държавното управление, а не свалянето на ръководителя на Народното събрание ", сподели той, на което Вигенин репликира - " Само че последователността е друга, по този начин ги подкрепихме ".

13:20 ч. Корнелия Нинова упрекна опозицията и Има Такъв Народ в " разрушително политическо озверяване " и съобщи поддръжка за Никола Минчев. Тя подсети, че ГЕРБ е предложил поста ръководител на Народно събрание на нея, " с цел да няма съпротива ".

" Как се съчетава желанието за овакантяване на НАТО и Европейски Съюз от " Възраждане " с блестящо демонстрираните евроатлантически полезности на Движение за права и свободи? Как се съчетава желанието да се събори модела ГЕРБ с желанието да остане ГЕРБ ", попита тя.

12:55 ч. Тома Биков упрекна кабинета в неплатежоспособност, тъй като обединението обединила " три партии, които изгубиха изборите - Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ ".

" Вие желаете да летите на Луната, а не можете да се качите на черешата. Това е разкъсване с действителността ", беше коментарът му.

12:45 ч. - Атанас Атанасов (ДБ): " Искате да създадете кабинет " Беров ", да си назначите хора в регулаторите, да изберете комфортни хора във Висш съдебен съвет и да продължи Борисовата страна. Няма да го позволим ".

Преди това съпредседателят на групата се опита да направи съпоставяне сред настоящата политическа обстановка в България и анекдот за Комитет за Държавна сигурност (на СССР), в който Ким Чен Ун се оплаква на Владимир Путин, че повече не желае да е водач на Северна Корея и да продължава да " яде бял ориз ".

" Стой, тъй като не сме намерили кой да те смени ", му споделил Путин съгласно преразказа на Атанасов, и траял: " А ти помниш ли Игор Иванович от прилежащия клас в Комитет за Държавна сигурност (на СССР)? Питаш ли го по какъв начин устоя на мястото на канцлера в Германия ".

Атанасов откри прилики сред този скеч и " съвипускниците от Симеоново Бойко Борисов и Иван Гешев, които се питали " Представяш ли си какво му е на Слави Трифонов ".

12:40 ч. - Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова укори останалите парламентарни представители в " срамно и грозно " държание по време на дебата, който дефинира като " неприличен ден за българския парламентаризъм ".

След като пет минути оплакваше потреблението на думи като " мафия, задкулисие, говореше се за пари, за мръсни пари, незаконни схеми, поръчково почистване на сметки ", тя пристъпи към причините си към Никола Минчев всъщност (и стартира с това, че той не е най-младият ръководител на българския парламент)...

Атанасова призна, че Минчев е научил правилата на функционалността си - в това число да не лишава думата на опозицията - само че " той беше ръководителят, който сложи решетки на българския парламент ".

" Г-н Минчев, най-вероятно към този момент няма да сте ръководител на Народното събрание. Във вчерашния ден вие погазихте правилника, правихте го редовно през последните 6 месеца, въпреки със силата на болшинството да намирате процедурни благоприятни условия за едно или друго. Този избор не е единствено проява на ново болшинство, а е и урок за вас и вашата група ", разгласи тя.

12 ч. Вицепремиерът Асен Василев и ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ влязоха в остър спор по време на дебатите за оставката на Никола Минчев, като Василев разгласи, че Политическа партия ще " продължи да пречи на схемите " на Движението " без значение дали сме на власт или не ".

11:30 ч. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ реши да приветства Никола Минчев, на който цялата група желае оставката.

" Дебатът не е за личността на Никола Минчев, дебатът е политически. Г-н Минчев става жертва на мафията, задкулисието, корупцията и всички неистини, които слушаме от няколко месеца ", беше обяснението на Карадайъ. Той разкритикува Кирил Петков за това, че призовал за " етническо опълчване " - в действителност Петков попита " Възраждане " по какъв начин биха обяснили на гласоподавателите си за какво гласоподават дружно с Движение за права и свободи.

11:15 ч. Депутатът-отцепник от Има Такъв Народ Иво Атанасов разгласи, че в сряда при него са идвали " пратеници " на Тошко Йорданов (Виктория Василева и Момчил Иванов) с оферти да се върне назад в партията, макар че го упрекват в изменничество.

Атанасов разгласи Тошко Йорданов за " елементарен чиновник на Слави Трифонов и си е помислил, че е Властелинът на пръстените ".

Иванов призна, че е приказвал с Атанасов и че " в случай че е взел прочувствено решение ", може да го премисли. На финала на обяснението си той заплаши Атанасов, че може да опише за различен диалог посред им, който " може да взриви залата ".

11:05 ч. - Йордан Цонев се съгласи с Петков, че оставката на Никола Минчев не е най-важната задача на Народното събрание, само че го поправи - " най-важното е да свалим корумпираното ръководство ". Тома Биков от ГЕРБ взе думата след сътрудника си от Движение за права и свободи, като също разгласи, че не счита Минчев за неприятен ръководител на Народно събрание, само че " когато болшинството се трансформира и се разпада, нормално първата жертва е ръководителят на Народното събрание ".

" В този смисъл, вие като министър председател, който не е съумял да задържи болшинството си, сте отговорен за оставката на Никола Минчев ", сподели Биков.

11 ч. - Премиерът Кирил Петков упрекна ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " в " боязън " от плануваните промени в антикорупционната комисия и въвеждането на по-строг надзор по отношение на основния прокурор, като позволи, че това е действителната причина за форсирането на оставката на Никола Минчев.

10:50 ч. Любен Дилов (ГЕРБ) разгласи, че опитът за събаряне на Никола Минчев е оценка против " цялата политика " на досегашната коалиция: " Не е ли това първият български парламент, в който опозицията няма нито един ръководител на комисия ".

10:45 ч. Георги Свиленски дефинира претекстовете от желаната оставка на Никола Минчев като несъдържателни и върна назад хронологията на гласуванията от сряда, с цел да отбрани решението му да не закрива за повторно чуването на Теодора Генчовска.

Той уточни, че нито гласоподавателите на " Възраждане " са очаквали партията им да се подпише дружно с Движение за права и свободи в обща подписка за свалянето на Минчев, нито тези на Има Такъв Народ - да работят дружно с ГЕРБ. Свиленски уточни, че единствената допустима различна коалиция в това Народно заседание ще е с партията на Борисов, откакто настоящата беше торпилирана от Има Такъв Народ.

10:30 ч. Има Такъв Народ съумя да изчерпи цялото време, с което разполагаше за дебатите - оттук насетне изявленията би трябвало да стават без тяхно присъединяване (личните пояснения също се включват в този срок).

10:15 ч. " Не подкрепяйте преврата в страната " - Министърът на спорта в оставка Радостин Василев упрекна Има Такъв Народ в това, че са застанали на страната на ГЕРБ и Движение за права и свободи, когато страната е почнала да се бори с престъпността.

" Днес е начало на цивилизацоинен избор - дълго критото зло, в което съм имал присъединяване 2 години, без да знам, и положителното. Създавал съм структури на Има Такъв Народ, бях най-ревностният бранител на Слави Трифонов, бях най-големият критик на Кирил Петков, само че не мога да предпочета своя водач пред българския народ ", сподели той.

Василев се обърна персонално към Ива Митева, която евентуално ще бъде препоръчана за нов ръководител на Народно събрание на мястото на Никола Минчев: " Не ставайте изменник, не поемайте поста ръководител, тъй като ще бъдете най-мразената персона в България. Не ставайте съизвършител в това ".

Василев уточни персонално Митева, Андрей Чорбанов, Златомира Мострова и други свои някогашни сътрудници от Има Такъв Народ с коментар, че не вземат думата в дебата, тъй като " не желаят да стоят до Тошко Йорданов сега ".

Тук Чорбанов изиска думата за персонално пояснение: " Участието в тази коалиция ни коства ужасно доста. Искрено се надявам, че ще се намерят хора, с цел да трансформират това, което се случва в страната ".

10:05 ч. Тошко Йорданов упрекна Вигенин, че " заплашва " депутатите с премахване, което би могло да повлияе на изхода от гласуването на оставката на Минчев.

Зам.-председателят от Българска социалистическа партия поправи Йорданов с това, че единствено е отправил предизвестие и изиска всички депутати да съблюдават личния си устав.

10:00 ч. Кристиан Вигенин предизвести депутатите да престанат да наскърбяват премиера, членовете на Народното събрание или министрите, като загатна, че е подготвен да в профил депутат, който продължава дебата в този дух.

9:53 ч. Станислав Балабанов стартира изявлението си в дебатите против Никола Минчев, само че мина към обща офанзива против властта поради блокирането на избора в Българска народна банка, промяната в КПКОНПИ и " блокирането " на Министерство на регионалното развитие.

Кристиан Вигенин, който ръководи съвещанието, го прикани да се върне към тематиката от дневния ред, само че Балабанов не е склонен.

9:48 ч. Емил Георгиев от Българска социалистическа партия уличи неназован народен представител, който се е подписал под настояването за оставка на Никола Минчев, в зависимости и връзки със абсурда " Капитан Андреево ".

Георгиев не уточни името на индивида, само че разгласи, че дъщерята на този народен представител е била уволнена като съдия-изпълнител, тъй като " не си е отписала компаниите и продължава да източва средства от Европейски Съюз ".

9:45 ч. Явор Божанков (БСП) нападна Има Такъв Народ: " Предателство е да предадеш очакванията на десетки хиляди протестиращи и младежи, които се бореха за своето бъдеще. Предателство е да те пратят в Народното събрание да премахнеш ГЕРБ от власт и ти три пъти да " изчегърташ " опцията за унищожаване на ГЕРБ от власт. Това е фактическа замяна на вота на българските жители. Ще водим битка против това в пленарната зала и по площадите, тъй като човек е задължен да се бори с несправедливостта, където я види ".

9:40 ч. Йорданов и Настимир Ананиев влязоха в недодялан спор, откакто ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ назова депутата от Политическа партия " политически бродяга ", а Ананиев изнесе информация, че той е ходатайствал пред тогавашния Реформаторски блок да обезпечи място за стажант на сина си. Йорданов не отхвърли този факт и продължи да наскърбява Ананиев на " политическа цветарка и магистралка ".

9:39 ч. - Тошко Йорданов: " Да оправдавате държанието си с господин Трифонов непрекъснато за всичко, е тъпо. Знам, че обикновеното е да кажете, че сме с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Но оставката на ръководителя беше препоръчана от нашата група, ние сами се отказахме от това позорно държавно управление и вървим по нещата, които сме споделили и дали обещание ".

9:36 ч. - Деян Петков - един от отделилите се от Има Такъв Народ:

" Ако сте гледали вярно през вчерашния ден, сте видели какво се случи на Видовден. Има Такъв Народ разруши фантазиите и идеалите на стотици хиляди хора, прегръщайки се с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". При това състояние за мен е чест да бъда изменник. "

9:35 година - Николай Ангов (ПП): " Слави Трифонов подведе целия български народ, че ще се бори против модела ГЕРБ. Някои хора му повярваха. Някои депутати му повярваха. Някои сценаристи, псевдоюристи и псевдофинансисти повярваха, че ще получат постчета и му помогнаха да извърши най-голямото изменничество в България - да излъже хората, че ще се бори против ГЕРБ и след това да съобщи всички ".

9:30 ч. Тошко Йорданов: " Никола Минчев е доста готин като човек, само че тук приказваме за професионалното му държание, което е меко казано тъпо в такива обстановки ".

Йорданов упрекна Минчев за това, че " не просто нарушава правилника, а прави това, което му наредят от Министерски съвет ".

9:25 ч. - Йордан Цонев (ДПС) се обиди от обвиняванията на Гюров за " мафията " в Народното събрание.

" Това, че се желае оставка и вървят политически процеси, не ни дава съображение да приказваме неща, които петнят българския народ, българската народна власт и българската страна ", разгласи той.

9:15 ч. - Андрей Гюров (ПП): " Мафията си изиска страната. Броени дни откакто пресякохме незаконните схеми на " Капитан Андреево " и спряхме преноса на парите от автомагистралите към чекмеджетата, мафията прави съдбоносен ход за дестабилизиране на страната ".

Гюров дефинира Минчев като ослепителен правист, който е почитан от депутатите от всички парламентарни групи.

" Мишената беше поставена на Никола Минчев още преди съвещанието през вчерашния ден. Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. Всички знаете, че македонският сюжет е подправен ", сподели още Гюров.щ

Той подсети, че Слави Трифонов ( " индивидът от диванчето " ) е бил подготвен да " продаде националния интерес против спогодба за отпадане на визите за Съединени американски щати ".

" Сега упреквате Никола Минчев, че оказа помощ на малцината останали излъгани от лъжепатриотични лозунги да прогледнат - а той просто извърши волята на гласувалите депутати в залата. Ако беше направил противоположното, отново щяхте да му поискате оставката ", сподели още ръководителят на ПГ на Политическа партия.

Днес мафията ще си преброи гласовете в залата, разгласи Андрей Гюров.

9:00 ч. - Народното събрание стартира дебатите по премахване на Никола Минчев като ръководител.

Две основни решения на Народното събрание доведоха до анулация на плануваното пътешестване на премиера Кирил Петков до Азербайджан на 16 юни.

Парламентът ще дебатира по настояването на " ИТН " за оставката на Никола Минчев като ръководител на Народното събрание, за което към този момент са събрани 120 гласа. По-късно се чака да се прегледа и гласуването на актуализацията на бюджета, което слага под въпрос и цялата финансова политика на кабинета " Петков ".

Премиерът трябваше да разисква газовите доставки за България в Баку, само че избра да остане в София, с цел да отбрани актуализацията и да съобщи поддръжката си за Минчев.

Поводът за поисканата оставка на ръководителя на 47 Народно събрание е решението му да не допусне гласоподаване за закрито съвещание по време на чуването на външния министър Теодора Генчовска, която обвиняваше Кирил Петков в декларирани задължения да работи за повдигане на българското несъгласие против договарянията със Северна Македония до края на юни.

Има Такъв Народ, в чиято квота влиза Генчовска (все още в оставка), съумяха за няколко часа да обединят съвсем всички гласове на опозицията - в случай че те се потвърдят и в четвъртък, Минчев евентуално ще изгуби поста си.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стартира версията, че партията на Трифонов се готви да избере Ива Митева за ръководител на 47 Народно събрание, след което да я трансферира като член на Конституционния съд.

Иванов разказа Никола Минчев като заслужен човек, който се е опитвал да подвига равнището на дебатите в пленарната зала и е спечелил уважението даже на опозицията - факт, който беше приет и от депутати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Възраждане единствено преди няколко седмици, когато се гласуваше настояването за оставка на неговия заместител Мирослав Иванов.

До нощес Народното събрание съумя да одобри единствено на първо четене измененията в бюджета за държавното публично обезпечаване и здравната каса, като на финала едвам не се стигна до сборичкване след замяна на реплики сред Костадин Ангелов (ГЕРБ) и Георги Свиленски (БСП), довела до напрежение измежду сътрудниците им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР