14 501 са работещите пенсионери в Пловдив, показват данните на

...
14 501 са работещите пенсионери в Пловдив, показват данните на
Коментари Харесай

Ценни кадри: Всеки десети пенсионер в Пловдив взема заплата

14 501 са работещите пенсионери в Пловдив, демонстрират данните на Националния застрахователен институт (НОИ) към края на 2018 година Всички пенсионери в района са 133 353, което значи, че всеки десети пловдивчанин е останал на трудовия пазар за по-дълго време. Това подрежда града под тепетата на второ място по брой българи от третата възраст, които не престават да се трудят и след излизането им в заслужена отмора. Първенци са столичани, а работещите пенсионери в прилежащите общини от Пазарджик и Хасково са три пъти по-малко, в сравнение с в Пловдив. В съпоставяне с пловдивчани пък възрастните в Смолян шест пъти по-рядко се вземат решение да останат на трудовия пазар. 73 на 100 от пенсионерите в Пловдив, които не престават да работят, са с пенсия за стаж и възраст, а междинната им възраст е 69 година за мъжете и 66 година за дамите. От всички над 14 000 пловдивчани, които са избрали да се трудят и след пенсионирането си, 3570 са под пагон. Това значи, че всеки четвърти работещ е служител на реда, боен или пожарникар. Средната възраст на чиновниците на Министерство на вътрешните работи е 58 година, а възнаграждението, което получават, е хилядарка. Ранното пенсиониране на униформените е и повода охранителите да са една от най-популярните специалности след пенсиониране. От Агенцията по заетостта прецизират, че с изключение на като гардове, мъжете се трудели и като водачи, строителни служащи и животновъди. Дамите пък най-често намирали работа като служители, продавачи, помощник-готвачи, хлебопроизводители, шивачки, медицински сестри или фармацевти, както и в детски заведения.

Проверка на " Марица " в уеб сайтове за асортимент на личен състав откри, че сега бизнесът търси да назначи пенсионери като миячи, хигиенисти, водачи, театрални служащи в операта, касиерки и оператори на бензиностанция. Българите избират гъвкавото работно време или непълния работен ден, изясняват от Агенцията по заетостта. Всеки месец по 1871 пенсионери от цялата страна търсят работа посредством бюрото по труда. По думите на специалистите от Агенцията работещите възрастни държат да бъдат обезпечавани за пенсия, с което целят да покачат размера на отпусканата им към този момент.

Най-високи заплати след пенсиониране

нашенците вземат в София - 1059 лева, а най-ниски - в Благоевград - 588 лева Над пенсията си работещите възрастни в Пловдив прибират всеки месец в джоба си приблизително по 798 лева Точно толкоз е и междинното заплащане на строителите в страната, излиза наяве от статистиката на Национален статистически институт. В Пазарджик междинната заплата, която взимат пенсионерите, е с по 28 лева по-малка, а в Хасково с 64 лева От данните на осигурителния институт излиза наяве, че броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането си, пораства непрекъснато от 2014 година Само за последните две години те са скочили с 18 500 и към този момент работещите пенсионери в цялата страна са 146 000.

Междувременно от Конституционния съд (КС) единомислещо анулираха новите текстове в Закона за държавния чиновник, с които се забраняваше на пенсионерите да работят в администрацията. Според магистратите по този метод

се поставяли под подозрение професионалните качества

на към този момент възрастните чиновници. От началото на годината до март пенсионерите можеха да работят като служители единствено в случай че са на трудов контракт, само че не и в случай че са назначени по служебно правно отношение.

" Преобладаващата част от служителите са на възраст сред 30 и 59 години, като младежите са едвам 10 000, а чиновниците над 60 години са над 9700 ", се показва в отчет на Министерски съвет.

Профил на работещите пенсионери:

- междинната възраст на мъжете - 69 година

- междинната възраст на дамите - 66 година

- мъжете работят като охранители, водачи и строители

- дамите се трудят като служители, шивачки, медицински сестри

- мъжете взимат по 799 лева

- дамите взимат по 797 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР