14:24Прокуратурата търси хора с неистински сертификат, които вече искат ваксина

...
14:24Прокуратурата търси хора с неистински сертификат, които вече искат ваксина
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: здравният министър промени сроковете за изолация и карантина

14:24Прокуратурата търси хора с неистинен документ, които към този момент желаят ваксина  Коронавирусът в България: здравният министър промени периодите за изолираност и карантина
© Велко Ангелов

Районна прокуратура - Пловдив се самосезира и разпореди инспекция по изявления в медиите, в които се оповестява за издадени подправени " зелени " документи на жители, които към този момент желаят да им бъде сложена ваксина, заяви държавното обвиняване.

" Икономическа полиция " има месец, с цел да откри кои са хората, признали пред медицински личен състав, че имат имунизационни удостоверения, само че те не са същински, заради което и упорстват да бъдат имунизирани. Ще се събират данни по кое време и по какъв метод те са се сдобили с тях и дали са заплащали за това. В хода на инспекцията ще се откриват данни за вероятно осъществени документи закононарушения, както и за нарушаване на противоепидемичните ограничения, свързани с издаването и използването на документите за имунизация против COVID-19.14:10Партия " Възраждане " упорства ръководителят на Народното събрание Никола Минчев да даде своя позитивен тест за COVID-19, изработен след Консултативния съвет за национална сигурност.

От партията оповестяват, че ръководителят на парламентарната група Костадин Костадинов, който присъстваше на КСНС, е с негативен тест за ковид, изработен през днешния ден. Отправят и питане към РЗИ въз основата на какво се слагат под карантина здрави хора.

Съгласно на здравния министър от 22.10. 2020г. всички близки контактни на доказан случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказания случай, като се слагат под карантина в дома или на друго място, на което лицето е показало, че ще обитава с наставление по пример на шефа на съответната районна здравна ревизия или на оправомощено от него длъжностно лице.13:24Стефан Янев се изолирал, към този момент е с негативен тест за COVID-19  Коронавирусът в България: здравният министър промени периодите за изолираност и карантина
© Цветелина Белутова, Капитал

Министърът на защитата Стефан Янев се е самоизолирал след изработен PCR тест с негативен резултат, като след три дни тестването ще бъде повторено, оповестиха за " Дневник " от ведомството. Янев се усеща добре и няма здравословни недоволства. Неговите функционалности, както и присъствените му задължения в страната, ще бъдат изпълнявани от заместник-министъра на защитата Александър Петков. Вчера Янев участва на Консултативния съвет за национална сигурност, след който позитивен тест за COVID-19 даде ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

В неофициалната среща на министрите на защитата на държавите-членки на Европейски Съюз, която ще се организира на 12 и 13 януари 2022 година в гр. Брест, Франция, в границите на френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, България ще бъде представлявана от на страната ни в Европейски Съюз. От страна на Министерството на защитата на срещата ще участва шефът на дирекция " Отбранителна политика и обмисляне " бригаден военачалник Радостин Илиев.13:10Тошко Йорданов и Христо Иванов са следващите, които преустановяват контактите си  Коронавирусът в България: здравният министър промени периодите за изолираност и карантина
© Цветелина Белутова, Капитал

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов, който взе участие във вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност, се е самоизолирал и чака разпореждане от РЗИ за изискванията за своята изолираност, оповестява БНР.

Според информацията на " Дневник " съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов също се е изолирал. Все още не е ясно какво ще подхваща Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи, който също взе участие в съвета.12:34Бойко Рашков също се е самоизолирал  Коронавирусът в България: здравният министър промени периодите за изолираност и карантина
© Цветелина Белутова, Капитал

Министър Бойко Рашков, който през вчерашния ден взе участие в съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност, се е самоизолирал, оповестяват от Министерството на вътрешните работи. Ще го замества заместител - министър Стоян Темелакиев. 11:38Директорът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев съобщи във връзка извършения през вчерашния ден Консултативен съвет за национална сигурност, след който с позитивен тест се оказа ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, че разпоредбите важат за всички.

" В момента епидемиолозите на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) контактуват с лицата, които са били на тази среща, вършат епидемиологично изследване и в следващ стадий ще бъдат издадени наставления за слагане под карантина. Нормативната база ясно споделя, че индивидът с позитивен тест подава информация за контактните, който би трябвало да бъдат сложени под карантина у дома. Преболедувалите няма да са под карантина, има го в разпоредбите ", разяснява Пенчев.


11:35Вицепремиерът Калина Константинова ще замества Кирил Петков  Калина Константинова
© Цветелина Белутова, Капитал

Калина Константинова

Министър-председателят Кирил Петков продължава да работи отдалечено и е в непрекъсната връзка с членовете
на Министерския съвет. Премиерът ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени задължения в страната, заяви държавната пресслужба. Първото публично онлайн събитие на Петков ще е авансово плануваната среща с работодателските съюзи през днешния ден следобяд,

Освен Петков се е самоизолирала и началникът на кабинета му и представител на държавното управление Лена Бориславова, която също е участвала на съвещанието на консултативния съвет.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също е под карантина и ще работи отдалечено. Основната му задача е подготовка на бюджета за идната година, споделиха за БНР от неговия кабинет.

Самоизолирал се е вътрешният министър Бойко Рашков, ще го замества заместител - министър Стоян Темелакиев.11:28Кристиан Вигенин твърди, че не предстои на карантина  Коронавирусът в България: здравният министър промени периодите за изолираност и карантина
© Юлия Лазарова

Зам.- ръководителят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП), който също е участвал на срещата при президента през вчерашния ден, не предстои на карантина, тъй като е преболедувал коронавирус по-малко от три месеца преди този момент. В профила си във " Facebook " Вигенин заяви, че е бил известен за това публично от районната здравна ревизия.



Какви са проектите на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов четете11:23ГЕРБ упрекна в безнаказаност Никола Минчев  Десислава Атанасова
© Юлия Лазарова

Десислава Атанасова

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също се е самоизолирала и си е направила PCR тест. Считам за демонстрация на цялостна безнаказаност към здравето на всички членове на КСНС държанието на господин Минчев, който над шест часа беше с всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се усеща добре и има възможност да е инфектиран от ръководителя на парламентарната група на " Продължаваме Промяната ", за който господин Минчев разгласи, че е с COVID-19 и заради тази причина не участва на КСНС, разяснява Атанасова, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите й, на процедура поради безгрижно държание на Минчев, страната ще се управлява на автопилот - без присъствени решения на президент, ръководител на Народното събрание, ръководители на парламентарни групи, министри и ръководители на специфични служби.

Тя пожелава здраве на всички и се надява, че това " не е добре премислена " уважителна причина ", обвързвана с отсрочване на планувани действия от членове на КСНС ".10:18Ръководството на страната се самоизолира  Обща фотография на участниците в консултативния съвет
© Цветелина Белутова, Капитал

Обща фотография на участниците в консултативния съвет

Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков оповестиха, че ще се самоизолират поради контакта си с ръководителя на Народното събрание Николай Минчев, който се оказа инфектиран с COVID-19. Тримата бяха част от присъстващите на вчерашния съвещателен съвет по национална сигурност, който обсъждаше позицията на България във връзка с присъединението на Македония и Албания към Европейския съюз.

На събирането, траяло над 5 часа, участваха също водачите на парламентарно показаните партии, министри, депутати и специалисти. По-късно през днешния ден се чака решение на столичната районна здравна ревизия дали всички взели участие на КСНС би трябвало да са под карантина и за какъв интервал. Тогава ще стане ясно и какви планувани прояви ще се отсрочат или анулират.

Повече детайлности четете09:14Най-много са новите случаи в София  Коронавирусът в България: здравният министър промени периодите за изолираност и карантина
© Лили Тоушек

Най-много нови случаи на ковид през последното денонощие са били регистрирани в София-град (2072), следвана от Благоевград (710), Пловдив (623), Варна (375) и Стара Загора (304).

По сбор инфектирани, още веднъж първа е столицата (201 366) пред Пловдив (69 767), Варна (60 706), Бургас (48 180) и Благоевград (36 155).

Заболеваемостта от коронавирусната зараза в страната е 740 на 100 хиляди души на двуседмична база, демонстрират днешните данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Само област Кърджали е в жълта зона - със заболеваемост от 100 до 250 на 100 хиляди души. В алена зона са 10 области, а останалите са в тъмночервена, където заболеваемостта е над 500 на 100 хиляди души.

Още данни и графики с трендовете по съществени индикатори от последната година можете да видите

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР