1394 лв. е заплатата за издръжка на живота за 1

...
1394 лв. е заплатата за издръжка на живота за 1
Коментари Харесай

Пламен Димитров: 1 394 лева са нужни за издръжката на един човек

1394 лева е заплатата за прехрана на живота за 1 работещ, живеещ самичък и 2 509 лева за 3-членно семейство с 1 дете - толкоз е заплатата за прехрана за първото тримесечие на 2023 година, разгласи КНСБ.

Близо 1800 лева (точно 1796 лева.), би трябвало да е брутната заплата на независимо живеещия и работещ българин в домакинство, с цел да може чистия й размер да е колкото заплатата за прехрана, акцентира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" 1800 лева би трябвало да получаваш бруто, с цел да стигнеш до 1400 нето, в случай че живееш и работиш в България ", акцентира той.

Доходът, нужен за прехрана нараства с 14.6% на годишна база и с 3.1% на тримесечна. Това са  с 320 лева повече за тричленно семейство и със 178 лева за едно лице. За един работещ от три-членно семейство брутната заплата за прехрана нараства с 206 лева или общо с 412 лева за двама работещи, а за работещ, живеещ самичък – с 229 лева, демонстрират изчисленията на синдиката. 

Ръстът на минималната работна заплата изостава от растежа на заплатата за прехрана и за фамилиите и за самотно живеещите с над 40%.

Повече от две трети от работещите се обезпечават на по-нисък приход от заплатата за прехрана, регистрират още специалистите.

При тази динамичност и липса на политика по приходите, както и неефективното секторно групово трудово договаряне в частния бранш и изключително в услугите, работещите действително обедняват, установяват те.

КНСБ упорства за навреме приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 година и за втора актуализация на МРЗ и достигането до размер 850 лева.

За въвеждане на необлагаем минимум; за равнене на минималната работна заплата със заплатата за прехрана в средносрочен интервал, както и за вдишване на ангажимент за допустимо най-бързо транспониране на директивата за съответни и обективни минимални заплати на Европейска комисия, упорстват още от КНСБ.

Според синдиката, е нужен догонващ растеж на приходите, който да компенсира насъбраната двугодишна инфлация за интервала 2021 – 2022 година и упорстват за повдигане на всички заплати с най-малко 10% за 2023 година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР