139 мемориални обекта от Първата световна война, разположени в Западна

...
139 мемориални обекта от Първата световна война, разположени в Западна
Коментари Харесай

139 мемориални обекта във Франция и Белгия кандидатстват за ЮНЕСКО

139 мемориални обекта от Първата международна война, ситуирани в Западна Белгия и Северна Франция, карат посетителите да се замислят. По време на първата международна война от 1914-1918 година са починали към 10 милиона бойци. Много хора вършат правят паралел със протичащото се в Украйна. Двете страни желаят ЮНЕСКО да включи региона в лист за предпазени обекти дружно с Великата китайска стена, перуанския Мачу Пикчу и гръцкия Акропол. Очаква се решението по въпроса да бъде взето към 21 септември по време на срещата на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия.
Мисля, че е доста елементарно да се направи връзка със протичащото се в Украйна. Ужасно е, че 100 години по-късно към момента има войни по света.
Ерин Харис, шеф на обект

Това не е задоволително, с цел да се получи такова високо самопризнание, както към този момент постанови ЮНЕСКО. За изненада на двете народи, през 2018 година организацията отхвърли настояването.
Тук започнахме и един нов тип възпоменание, един нов тип взор обратно към тези спорове. И това в действителност е нещо, което желаеме да разпространим по целия свят. Това е концепцията, че би трябвало да помним всеки самостоятелен живот в изгубен по време на ужасните войни.
Матиас Дипендаеле, министър на културното завещание на район Фландрия

След началото на войната в Украйна през февруари предходната година няколко от институциите, свързани с паметниците и гробищата, започнаха начинания в поддръжка на изпадналата в неволя нация. Както и през Първата международна война, жертвите също се броят на десетки хиляди, въпреки че за благополучие общият брой към момента е доста по-малък. Чувството за загуба обаче остава същото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР