1389 г.Битката на Косово поле на 15 юни 1389 г.

...
1389 г.Битката на Косово поле на 15 юни 1389 г.
Коментари Харесай

Битката на Косово поле

1389 година

Битката на Косово поле на 15 юни 1389 година е епизод от османското завземане на Балканите. В нея едни против други застават сърбите съгласно сръбската историография, предвождани от княз Лазар Хребелянович, и османските турци отпред с емира Мурад I. Според османски летописци във войската на княз Лазар вземат участие също и българи, унгарци, албанци, власи и чехи, написа Уикипедия.

До борбата се стига, откакто през 1385 година османците превземат София и доближават до границите на владенията на Моравското княжество край река Морава. През 1386 година Лазар подписва съглашение с Мурад, само че то се оказва нетрайно. При Плочник (на брега на река Топлица) частите на Лазар съумяват да разбият османците, само че Мурад приготвя нов поход. Осъществяването на проектите му е забавено от измяната на част от васалите му – търновския държател Иван Шишман и Добротица отхвърлят да дават на Мурад военни подкрепления за войната против Лазар. Потенциалната опасност от Търновското царство е обезвредена през 1388 година с поход на османския военачалник Али паша в Североизточна България. През идната година Мурад потегля против Лазар.

Решителната борба се състои в местността Косово поле, северозападно от Прищина сред реките Лаб и Ситница. Към княз Лазар се причислява владетелят на Косово и Скопие Вук Бранкович. Крал Твърдко I изпраща на помощ от Босна отряд отпред с войводата Владко Вукович. Първият конфликт сред двете войски е сполучлив за християнската армия, която обръща в бягство лявото османско крило. В началото на борбата умира Мурад. Според полулегендарни сведения убийството му е дело на именития придворен Милош Обилич. Командването на османските войски е поето от Мурадовия наследник Баязид. Той съумява да реализира поврат в развоя на борбата. Княз Лазар е погубен, а християнските войски са принудени да правят отстъпка с огромни загуби.

Схващането, че Косовската борба приключва с тежко проваляне на християните, е необятно публикувано. Съществува и теза, че борбата приключва без явен победител, а съществува и мнение, че християните удържали фронта на османското нахлуване към Европа. Наследникът на княз Лазар, Стефан Лазаревич, е заставен да се признае за васал на новия османски държател Баязид I.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР