138 стари сгради трябва да се укрепят аварийно, преди да

...
138 стари сгради трябва да се укрепят аварийно, преди да
Коментари Харесай

SOS за 138 стари къщи във Варна

138 остарели здания би трябвало да се укрепят спешно, преди да са се срутили. Собствениците им са получили инструкции за неотложните действия по Закона за културното завещание, оповестиха от дирекция „ Архитектура, градоустройство и устройствено обмисляне “ (АГУП) в община Варна. За 29 недвижими културни полезности са издадени заповеди от кмета на община Варна, задължаващи притежателите да извършат в избран период укрепителни, ремонтни и други действия.

През февруари 2015 година община Варна внесе в Министерството на културата оферти за обявление на 157 здания като недвижими културни полезности. До момента са осъществени 4 огледа от специалисти от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), които би трябвало да одобрят препоръчаните здания, прецизират от дирекция АГУП. Списъкът от 1987 година включва към 570 недвижими културни полезности в морския град, с изключение на последните препоръчани за утвърждение.

Ако огледите се вършат с такива темпове, ще бъдат нужни десетки години, с цел да бъдат обхванати обектите от този лист, сигнализираха тази пролет от Консултативния съвет за запазване и отбрана на недвижимото културно завещание, основан към кмета на общината. От там припомниха, че до момента в който се чака решение на НИНКН девет емблематични къщи бяха съборени поради ново строителство на тяхно място.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР