137 депутати гласуваха за“ , 46 бяха против“, а 46

...
137 депутати гласуваха за“ , 46 бяха против“, а 46
Коментари Харесай

Избраха Станимир Михайлов за шеф на НЗОК

137 депутати гласоподаваха „ за “, 46 бяха „ срещу “, а 46 се въздържаха за единствената кандидатура

Станимир Михайлов е новият началник на НЗОК. Изборът му стана половин час след среднощ и макар офанзивите от ГЕРБ, хората на Бойко Борисов поддържаха кандидатурата му. 137 депутати гласоподаваха „ за “, 46 бяха „ срещу “, а 46 се въздържаха. Михайлов получи поддръжката на всички присъстващи от ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ. Само един народен представител от Българска социалистическа партия бе в зала  и бе „ срещу “. Всички от Има Такъв Народ и 34 от „ Възраждане “ бяха срещу, само че един от хората на Костадин Костадинов въпреки всичко бе „ за “.

Час лиши разговорът и гласуването по избора на нов началник на НЗОК, преди разискванията да бъдат прекъснати и думата да получи единственият претендент Станимир Михайлов.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ опита да блокира процедурата като уточни, че отчетът от представянето на претендента за началник на НЗОК би трябвало да бъде показан на депутатите не по-късно от 72 часа преди гласуването. Докладът ве импортиран в сряда в 8,58 мин. Времето изтича в събота в 8,58 часа, настоя депутатът. И предизвести, че поради това изборът можел да бъде оспорен. Има Такъв Народ продължиха с въпросите към Михайлов, изключително за собствеността на „ Балкан заем “.

„ Възраждане “ също се възмутиха от нарушаването на разпоредбите. От партията не са задоволени и от отговорите, които са получили от единствения претендент по време на съвещанието на отрасловата комисия.

От Политическа партия обаче обявиха, че въпросите не били за професионалните качества на Михайлов. Той бил с „ брилянтна професионална подготовка “ и бил потвърдил, че може да ръководи.

Михайлов съобщи, че последните седмици имало погрешни изявления за него, по тази причина и направил особено послание. Тъй като съм уверен в своя морал, не считам да взимам повече отношение, съобщи той.

Още преди гласуването обаче стана ясно, че гласуването няма да мине без кавги, защото представители на ГЕРБ показаха възражения. В четвъртък вечер, часове преди дебата в Народното събрание, някогашният здравен министър Костадин Ангелов, който в този момент е народен представител от ГЕРБ-СДС, разгласи, че претендентът за шеф на НЗОК Станимир Михайлов не е показал 3 документа в ДАНС в законовия период.

Преди дни ДАНС изпратила публично писмо до Костадинов като ръководител на здравната комисия, в което показва, че в организацията не е постъпвала декларация по отношение на действителния притежател на „ Балкан заем “ АД.

В мнението си по въпроса Михайлов показва, че „ в никакъв случай не е имало предумисъл, предпочитание или смисъл “ да прикрива акционерите в „ Балкан заем “ АД. „ Дружеството има счетоводител и правист. Те постоянно са придвижвали тези административни процедури. Аз към този момент съм прекратил присъединяване си в сдружението, само че в случай че има осъществено административно нарушаване, сдружението ще си понесе съответната административна отговорност. Но декларирам, че сдружението в никакъв случай не е правило активност в несъгласие на закона, не е имало покупко-продажби, които да попадат в обсега на ЗМИП “, написа Михайлов. Покрай „ Балкан заем “ се появиха и други въпросителни.

Станимир Михайлов бе единственият претендент за ръководител на НЗОК. Номинацията му пристигна от ПП-ДБ и действително бе част от втората процедура по желание на началник на здравната каса. При първия постъпилите кандидатури бяха три. Номинираният от „ Възраждане “ Тодор Хинов и кандидатурата на ГЕРБ-СДС Иванка Динева обаче се отдръпнаха. Така тогава единствен претендент остана проф. Жени Стайкова, издигната от „ Българска социалистическа партия за България “. Тя обаче не събра нужната депутатска подкрепена при гласуването в Народното събрание.

След гласуването Никола Минчев от Политическа партия взе думата, с цел да означи, че това е вторият тежък пленарен ден и „ надали ще свършим най-качествената работа “. Той предложи преустановяване на съвещанието и по този начин отпадна чуването на Асен Василев и шефа на ДАНС, както и първото четене на Закона за опиатите. Тошко Йорданов иронизира обстановката. „ Колеги, къде тръгнахте, през вчерашния ден до 6 часа, да си довършим, до края да изчерпим дневния ред “, съобщи той.

Шефът на Народно събрание Росен Желязков пък се пошегува, че преди да разгласи резултата от гласуването за преустановяване на съвещанието, ще изиска 10 минути за председателски съвет.

Благодаря за работа, закривам съвещанието, съобщи Желязков, разпускайки депутатите до есента.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР