136 детски ясли, градини и училища се планира да бъдат

...
136 детски ясли, градини и училища се планира да бъдат
Коментари Харесай

Удължават строежите и ремонтите на детски ясли, градини и училика

136 детски ясли, градини и учебни заведения се възнамерява да бъдат издигнати или разширени и ремонтирани до края на 2024 г.  До тогава се удължава срокът за осъществяване на Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 година, реши държавното управление през днешния ден. По програмата са утвърдени 136 плана на обща стойност от близо 210 млн. лв.. 

Според постъпила информация от Националното съдружие на общините в Република България не е допустимо дейностите по разплащането и реализирането им да бъдат изпълнени до края на тази година. Причината са софтуерните и законови периоди за правене и координиране на капиталови планове, издаване на позволение за градеж, избор на реализатор по Закона за публичните поръчки и пускане на действителното строителство. Към момента се извършват 95 от плановете, а останалите 41 още не са стартирали заради действия по легализиране или прекачване на терени, проблеми с публични поръчки и други

Затова се постанова срокът за осъществяване на програмата да бъде продължен с две години. Нейната цел е да се понижи дефицитът на свободни места в детските ясли и градини и да се обезпечи здравословна среда за развъждане, образование и образование на децата. Освен това ще се основат предпоставки за сполучливо въвеждане на наложително предучилищно обучение на децата, навършили 4 години и за образуване на едносменен режим в учебните заведения.

Като допълнение кабинетът утвърди 6 545 309 лв. по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 година

Средствата ще бъдат разпределени сред 25 общини и Професионалната техническа гимназия във Варна за осъществяването на общо 30 утвърдени за финансиране планови оферти.

Целта на инвестицията е да се понижи дефицитът тук-там в детските ясли и градини и да се обезпечи здравословна среда за развъждане и образование на деца и възпитаници. Освен това ще се основат предпоставки за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили 4 години и за образуване на едносменен режим в учебните заведения.

Финансиране от общо 6 345 140 лв. ще получат общините Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Бяла, Провадия, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Габрово, Перник, Радомир, Червен бряг, Марица, Кайнарджа, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, Опан, Стара Загора, Димитровград, Хасково, Ямбол. С 200 169 лв. ще продължи обновяването на Професионалната техническа гимназия във Варна.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР