130 души от всички краища на света прелетяха над Сопот.

...
130 души от всички краища на света прелетяха над Сопот.
Коментари Харесай

130 души на 1300 м надморска височина: България е домакин на Световното първенство по парапланеризъм

130 души от всички краища на света прелетяха над Сопот. България тази година беше хазаин на Световното състезание по парапланеризъм. В него участваха представители на 31 страни, измежду които Япония, Китай, Индонезия, Германия, Съединените щати, Чили и други

1300 метра надморска височина, скорост от 40 км в час и една цел за кацане. Така наподобява в последната седмица сопотският въжен превоз. Целта на всички състезатели парапланеристи е да се приземят в центъра на целта.

Снимка: bTV

„ Тук мястото е заградено. Състезатели не могат да влизат в него. Само съдии, които са облечени с такива червени, сигнални жилетки. Има 3 кръга, които просто ви подсказват къде би трябвало да се приземите, само че на практика единствено един кръг се регистрира - двуметровият. Ако стъпите във вътрешността, се регистрира вашето разстояние “, споделя Сотир Лазарков, шеф на Световното състезание по парапланеризъм.

Хасан Кавал обича небето повече от всичко и по тази причина рядко се задържа на земята

Отборните първенци са от Индонезия, а България е на десето място. В нашия тим е Валери Цветанов, който се състезава от 23 години.

Снимка: bTV

„ Около 50 са интензивно спортуващите парапланеризъм, като те са 3 дисциплини. Има целно кацане. Има прелети и акробатика. Нивото е, че имаме международен първенец и европейски първенец. Също по този начин и в кроскънтрито имаме първенец, тъй че равнището е високо в България. Аз имам няколко пъти печелена международна купа. Миналата година в Германия и в Англия, 2014 година в Индонезия и 2017 година в Сърбия “, изясни той.

Той прелетя 530 км единствено благодарение на въздушните течения

Последно страната ни е била хазаин на Световно по парапланеризъм преди тъкмо 20 години. Най-старият участник е от Япония - на 76 години, а най-младият е 15-годишният Линос от Германия. Лети самичък от 2 години.

Снимка: bTV

Всичко, изключително от устата на младо момче звучи толкоз просто, само че в действителност първите стъпки на всеки новак авиатор са на земята, до момента в който усети парапланера.

Да се рееш в небето като птица - по този начин наподобява този необикновен спорт и от земята и от високо измежду облаците.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР